Fostul deputat Octavian Goga, arestat preventiv într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Foto: INQUAM/Liviu Florin Albei

Fostul deputat Octavian Goga a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene cu prejudiciu de peste 8 milioane de lei. Magistraţii Tribunalului Mureş au dispus arestarea preventivă a fostului parlamentar, dar şi a doi oameni de afaceri, informează News.ro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaţilor:

  • GOGA OCTAVIAN, la data faptei deputat în Parlamentul României şi administrator de fapt al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, sub forma coautoratului, în formă continuată,
  • Trei persoane fizice, dintre care două administratori ai unor societăţi comerciale, pentru comiterea în forma autoratului şi a complicităţii a infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

”În perioada 22 august 2018 – prezent, inculpatul Goga Octavian, în calităţile menţionate mai sus, împreună cu administratorul de drept al societăţii pe care o controla, ar fi creat condiţii artificiale pentru accesa fonduri nerambursabile necesare implementării unui proiect ce avea ca obiect Construire ferma vaci de lapte în loc. Araci”, anunţă, vineri, DNA.

Potrivit procurorilor, inculpaţii ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, care atestau fictiv executarea unor lucrări şi livrarea unor materiale de construcţii, în scopul îndeplinirii condiţiilor impuse de finanţator.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare totală de 8.358.822 lei.

În cursul zilei de joi, judecătorii Tribunalului Mureş au admis propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a trei inculpaţi, respectiv Goga Octavian şi alte două persoane fizice.

 

Peste 200 de percheziţii la persoane bănuite că au fraudat fondurile pentru hrana și cazarea cetățenilor ucraineni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here