Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior a fost eliberat condiționat în urma unei sentințe date de Judecătoria Sectorului 4. Maior a fost și șef al celei mai mari organizații de revoluționari din România, Blocul Național al Revoluționarilor.

„Fostul deputat și sef al Revoluționarilor, Dorin Lazăr Maior, este liberat condiționat după 5 ani și 2 luni de detenție. Tribunalul Ilfov a confirmat astăzi sentința Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a dispus ca Maior să își redobândească libertatea. Maior a fost judecat în mai multe dosare de corupție, inclusiv pentru acuzații de șantaj, a ajuns la o pedeapsă finala de 9 ani și jumătate și a fost încarcerat după o extrădare din Dubai, în 2016”, a anunțat jurnalistul Ovidiu Oanță (Pro TV).

Înainte de condamnare și de fuga din țară, Maior ajunsese secretar general adjunct al PSD, el fiind în relații foarte apropiate cu Codrin Ștefănescu.

În 2016, Maior a fost extrădat din Dubai, unde fugise după ce a primit o condamnare de 7 ani de pușcărie în dosarul „Romexterra”. El a șantajat doi oameni de afaceri brașoveni, printre care și pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Brașov, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă.

Maior i-ar fi amenințat pe cei doi oameni de afaceri că îi va denunța dacă nu primește de la fiecare câte un milion de lei. Fost deputat PSD, Lazăr Maior a plecat din țară imediat după aflarea sentinței. În perioada în care a stat în Emiratele Arabe Unite a fost condamnat la 6 ani de închisoare în alt dosar, pentru evaziune fiscală.

Maior a fost eliberat la începutul lui 2020 în baza deciziilor CCR, dar în iunie a fost încarcerat din nou după ce a fost condamnat într-un alt dosar pentru evaziune fiscală.

Și soția sa, Florina Maior, are dosare penale. Ea a fost achitată în iulie 2020 după ce Curtea de Apel Alba Iulia i-a anulat interceptările SRI din dosar, ca urmare a deciziei CCR.

Pe fond, Florina Maior a fost condamnată la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, după ce a încercat să „aranjeze” un dosar ajuns în instanță, în care era judecat Dorin Lazăr Maior.

Cine este Dorin Lazăr Maior
La sfârșitul anului 2006, pe 28 decembrie, Dorin Lazăr Maior a fost reținut de DNA sub acuzația de șantaj. Alaturi de Maior, a fost încătușat și asociatul sau, Ovidiu Tition, care abia ieșise din pușcărie cu două luni mai înainte, fiind un recidivist cu șase condamnări penale la activ.

Potrivit rechizitoriului DNA, „din probele administrate până în prezent a rezultat că inculpatul Maior Lazăr Dorin împreună cu inculpatul Tition Ovidiu au exercitat în cursul lunilor noiembrie – decembrie 2006 mai multe acțiuni de intimidare fizică și psihică, (…) asupra a doi administratori de societăți comerciale și a unui director de bancă, în scopul obținerii unui fals material injust”. Tition și Maior ar fi solicitat 20 de miliarde de lei celor șantajați.

Dorin Lazăr Maior a stat în arest peste patru luni, fiind eliberat pe 21 aprilie 2007.

Certificate de revoluționar pentru interlopi, securiști și pedofili

Numeroși interlopi din Brașov au devenit posesori de certificat de revoluționar prin intermediul asociației conduse de Dorin Lazăr Maior. Potrivit unui documentar realizat la sfârșitul anului 2011 de PRO TV, citat de Ziarul Financiar, printre revoluționarii cu certificat ai lui Maior se numără traficanți de droguri, hoți de mașini, proxeneți, valutiști și cămătari. Chiar și cei care se aflau la pușcărie în timpul evenimentelor din 1989, precum Costică Grancea, condamnat atunci pentru furt de benzină, au certificate de luptători remarcați în Revoluție.

Alti revoluționari celebri din asociația lui Maior sunt fostul maior de Securitate Nicolae Paraschiv, posesor al unui certificat de poliție politică din partea CNSAS, și pedofilul Marian Ambrozi, condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a abuzat de o fetiță de 12 ani.

Bătaie ruptă din Revoluție

De-a lungul anilor, revoluționarul Dorin Lazăr Maior a ieșit în evidență prin numeroasele scandaluri și reglări violente de conturi.

Mai 1999. Dorin Lazăr Maior și alte 12 persoane năvălesc în puterea nopții în casa altor revoluționari, Mathe și Huba Laszlo, pe care-i snopesc în bătaie. Victimele au depus plângere pentru tălhărie, povestind că au fost amenințate de Lazăr Maior cu pistolul.

Decembrie 2000. Dorin Lazăr Maior aplică o corecție dură, cu bata de baseball, unor clienți care au refuzat să-și plătească nota în clubul President din Scheii Brasovului. Clubul este deținut de Maior împreună cu un alt revoluționar celebru, Codrin Ștefănescu.

Septembrie 2002. Dorin Lazăr Maior recuperează cu bâta o datorie pe care o avea de încasat fiul său, Lăzărică. Potrivit Adevărul, una dintre victimele sale s-a aruncat de frică de la etajul 4.

Noiembrie 2002. Dorin Lazăr Maior îl toacă în bătaie pe un bodyguard al discotecii Hacienda, deoarece nu i-a permis fiului său, Lăzărică, accesul la distracție. Jurnaliștii de la Adevărul povesteau că Maior s-a folosit de pistol pentru a-i împiedica pe ceilalți oameni de pază să intervină.

Dorin Lazăr Maior nu a pățit nimic în urma acestor acțiuni violente întrucât a beneficiat de imunitate parlamentară, el fiind deputat PSD până în 2004. La Poliția Brașov, se pare că dosarele deschise pe numele fostului deputat purtau mențiunea „nu se dă publicității”.

Liderul revoluționar s-a remarcat și prin agresiuni asupra jurnaliștilor. În 1999, un ziarist din Sibiu a depus plângere împotriva lui Maior întrucât a fost „bătut măr” și tâlhărit de către acesta. Potrivit Evenimentului Zilei, Maior ar fi fost supărat din cauza unor articole privind afacerile sale.

Pe 22 decembrie 2011, în Cimitirul Eroilor din Brașov, unul dintre apropiații lui Maior, Demeter Bella, a lovit-o puternic peste față pe jurnalista Măria Petrașcu, cunoscută pentru articolele sale critice la adresa șefului revoluționarilor. Ziarista fusese amenințată în trecut de Dorin Lazăr Maior, care i-a promis că se „vă ocupa personal” de ea. Măria Petrașcu a murit la doua săptămâni după incident, pe 10 ianuarie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here