Fostul lider cecen Djohar Dudaev: „Cea mai mare greșeală este să-i subestimezi pe ucrainieni, să-i consideri slabi, să-i jignești”

„Cea mai mare greșeală este să-i subestimezi pe ucrainieni, să-i consideri slabi, să-i jignești. Nu-i jigni niciodată pe ucraineni. Aceștia nu sunt atât de slabi precum vi se pare,” spunea liderul mișcării de eliberare cecenă din anii 90, primul președinte al Republicii Cecene Ichkeria (denumirea istorică a regiunii muntoase din Estul Ceceniei, n.r.) în cartea „Atacul Lupului ichkerian”, citată de site-ul ucrainian kharkov.politeka.net, potrivit RFI.ro.

„Ferească Allah Atotputernicul, ca cineva să-i alunge pe ucraineni (de pe pământul lor, n.r.) sau să ia cu forța ceva de la ei. Ucrainenii se întorc întotdeauna la ce e al lor. Și când o fac, nu știu să-și calculeze forța și să o folosească proporțional. Vor distruge totul în calea lor. Nu insultați ucrainenii. Altfel, când ucrainenii se întorc pe pământul unde sunt îngropați strămoșii lor, cei care trăiesc pe acest pământ îi vor invidia pe cei morți,” ar fi fost cuvintele lui Djohar Dudaev, lider secular cecen și fost general al forțelor aeriene sovietice care a luptat în Afganistan.

Djohar Dudaev s-a născut în 1944, cu doar câteva zile înainte de deportarea forțată a familiei sale, alături de întreaga populație cecenă și ingușă, la ordinul lui Iosif Stalin. Și-a petrecut primii 13 ani ai vieții în exil, în Republica Socialistă Sovietică Kazahă. Familia sa a putut să se întoarcă în Cecenia abia în 1957.

Devenit general sovietic, Djohar Dudaev a preluat comanda Diviziei 326 de aviație cu bombardiere grele a aviației sovietice cu rază lungă de acțiune la Tartu, Estonia, în 1987.  A învățat estona și a dat dovadă de o mare toleranță față de naționalismul eston când, în toamna anului 1990, a ignorat ordinele (în calitate de comandant al garnizoanei din Tartu) de a bombarda televiziunea și parlamentul Estoniei. Dudaev a demisionat din armata sovietică și s-a întors la Groznîi pentru a se dedica politicii locale. După o lovitură de stat în Cecenia, Djohar Dudaev a devenit președintele republicii Cecene Ichkeria în 1991. A rămas în funcție până la asasinarea sa de forțe rusești în 1996.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here