Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, soţia acestuia şi un medic, trimişi în judecată pentru fals în acte

Sursa: Kremlin.ru

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte Igor Dodon, pe soţia acestuia şi pe un medic de familie, care, de comun acord, ar fi confecţionat, deţinut şi folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanţa de judecată şi la Procuratură, pentru a obţine permisiunea de a părăsi ţara, informează marţi Agora.md şi Deschide.md, citate de Agerpres.ro.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în respectivul certificat au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora copilul minor al fostului preşedinte avea nevoie de consultaţii la medici specialişti şi, după caz, de tratament medical.

Procurorii au fost stabilit că Igor Dodon, care se afla sub incidenţa unei măsuri preventive prin care era împiedicat să părăsească ţara, a prezentat instanţei documentul oficial fals şi, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea de a pleca în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.

Acelaşi document oficial care se presupune a fi fals a fost folosit şi de către soţia lui Igor Dodon, în privinţa căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Astfel, soţia fostului preşedinte, prin intermediul avocaţilor, a prezentat documentul medical Procuraturii Anticorupţie, solicitând permisiunea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova şi de a merge în România, invocând acelaşi scop.

Conform acuzaţiei înaintate de către procurori, ex-preşedintele, soţia acestuia şi medicul de familie sunt învinuiţi de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 361 alin. (2) lit. b) din Codul penal şi anume: confecţionarea, deţinerea şi folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi.

Conform prevederilor legii penale, aceste fapte se pedepsesc cu amendă de la 27.500 la 47.500 lei moldoveneşti, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la cinci ani.

La sfârşitul lunii ianuarie, deşi avea interdicţie de a ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova, magistraţii i-au permis ex-preşedintelui Igor Dodon să părăsească ţara pentru a-şi însoţi fiul mai mic la reabilitare post-COVID. Fostul şef de stat urma să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

Ulterior, Dodon a anunţat că a renunţat la deplasarea în România.

Prejudiciu de circa 4.000.000 de lei într-un dosar de înşelăciune cu mobilă la comandă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here