Fostul președinte brazilian Lula: Pandemia este „cel mai mare genocid” din istoria Braziliei. Acuzații la adresa lui Bolsonaro

Foto: Flickr

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a criticat pe actualul şef al statului, Jair Bolsonaro, despre care a spus că ar trebui să îşi ceară scuze, dacă ar avea „puţină nobleţe”, pentru modul în care gestionează pandemia de COVID-19, „cel mai mare genocid” din istoria Braziliei, conform unui interviu publicat vineri de săptămânalul german Der Spiegel şi citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Marţi, 3.158 de persoane au murit de COVID-19 în Brazilia, cel mai mare genocid din istoria noastră”, a afirmat el.

„Atenţia noastră nu trebuie să se îndrepte spre alegerile de anul viitor, ci spre lupta împotriva virusului şi spre vaccinarea populaţiei. Trebuie să salvăm Brazilia de COVID-19”, a mai declarat Lula, care este din nou eligibil pentru a-l confrunta pe Bolsonaro în alegerile prezidenţiale din 2022.

Brazilia a înregistrat joi pentru prima dată peste 100.000 de noi cazuri de COVID-19 pentru 24 de ore, în contextul în care pandemia a făcut deja peste 300.000 de morţi.

Brazilia este, după SUA, ţara cu cel mai mare număr de decese şi de infectări cu coronavirus.

„Un preşedinte nu poate să ştie tot. Dar el (Bolsonaro) ar trebui să aibă modestia să se consulte cu persoane care ştiu mai multe decât el”, a spus Lula.

Actualul preşedinte ar trebui, potrivit lui Lula, „să discute cu oameni de ştiinţă, cu medici, cu guvernatori şi cu miniştri ai Sănătăţii pentru a pune la punct un plan pentru a învinge (pandemia de) COVID-19”. Bolsonaro, chiar dacă acum poartă mască, „nu ia pandemia în serios”, acuză fostul şef al statului.

Lula îi face un rechizitoriu dur actualului preşedinte: „Nu crede în vaccinuri, cheltuieşte o avere pe un medicament numit hidroxiclorochină, chiar dacă s-a dovedit că acesta nu face niciun bine”.

„I-a numit ‘homosexuali’ pe cei care purtau mască. Timp de un an, nu a luat acest virus în serios şi ne-a spus minciuni. Timp de un an, i-a provocat pe toţi cei care nu erau de acord cu el”, a mai spus fostul preşedinte.

„Dacă ar avea puţină nobleţe, ar prezenta scuze familiilor celor 300.000 de morţi de COVID-19 şi milioanelor de persoane infectate”, a acuzat el.

„Este responsabilitatea noastră, a brazilienilor, să îl oprim pe acest om şi să restabilim democraţia în ţară”, mai spune Lula, adăugând că „nu am avut niciodată în istoria noastră un preşedinte atât de iresponsabil”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here