Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev: A vorbi despre baze ruse în Cuba şi Venezuela sporeşte tensiunile

Foto: Wikipedia

Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, aliat apropiat al actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, a avertizat că nu este corect să se vorbească despre posibilitatea amplasării de baze militare ruse în Cuba şi Venezuela, deoarece acest tip de declaraţii provoacă tensiuni mari, transmite EFE, citată de Agerpres.

”Consider că nu este foarte corect să se vorbească despre această temă (posibila amplasare de baze ruse în Cuba şi Venezuela – n.r.), deoarece, ca normă generală, provoacă tensiuni foarte mari, cel puţin în domeniul economic”, a declarat Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, într-un interviu pentru TASS, care a precizat că discuţia integrală urmează să fie publicată vineri.

Medvedev a adăugat că instalarea de baze militare în alte state ”depinde de deciziile suverane ale acestor ţări”.

”Practic, avem anumite acorduri cu unele state cu privire la prezenţa trupelor noastre acolo, aşa cum este cazul Siriei şi al altor ţări”, a explicat Medvedev, preşedinte al Rusiei în perioada 2008-2012.

El a spus ”că nu trebuie să se anticipeze” şi să se spună că Moscova doreşte să amplaseze baze sau că a ajuns la acorduri în acest scop. ”Este total incorect. Aceasta provoacă tensiuni în lume”, a insistat el, adăugând că Venezuela şi Cuba sunt ţări apropiate Rusiei, dar care au o politică externă independentă.

”Nu putem amplasa nimic acolo (…) pur şi simplu pentru că un asemenea demers trebuie să fie în acord cu poziţionarea geostrategică (a acestor ţări), cu interesele lor naţionale”, a explicat el. În acest sens, Medvedev a subliniat că Venezuela şi Cuba ”încearcă să-şi depăşească izolarea şi, într-o oarecare măsură, să restabilească relaţii normale cu Statele Unite”. Din acest motiv, ”nu se poate vorbi despre instalarea unei baze ca în perioada sovietică, atunci când o serie întreagă de ţări aveau o infrastructură militară unitară, bazată pe aceeaşi ideologie”, a mai spus el.

În ultimele zile presa rusă a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să amplaseze baze militare în Cuba şi Venezuela ca răspuns la refuzul SUA şi NATO de a oferi garanţii de securitate Rusiei, eventualitate pe care diplomaţia rusă a evitat să o comenteze, notează EFE.

Pe de altă parte, în declaraţii difuzate joi de agenţia RIA şi preluate de Reuters, Medvedev a apreciat că Rusia şi SUA trebuie să recurgă la diplomaţie pentru a rezolva conflictul pe tema Ucrainei şi să nu intensifice tensiunile pentru a câştiga puncte.

”Este evident aici că cea mai importantă şi singura cale este să se ajungă la o înţelegere în ceea ce priveşte garanţiile de securitate, (prin) mijloace politico-diplomatice, negocieri, folosirea principiului indivizibilităţii securităţii”, a susţinut fostul preşedinte rus.

Medvedev a fost de părere că ideea unui conflict între Rusia şi SUA pe tema Ucrainei ar fi ”un scenariu catastrofal” şi a atras atenţia că unele ”capete încinse” din SUA şi de la NATO au fost în stare chiar să se gândească la aşa un scenariu. ”Sper ca aşa ceva să nu se întâmple niciodată”, a insistat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here