Fostul șef operativ al SIE, atacuri în rafală la adresa politicenilor și instituțiilor de la București

După ce s-a aflat timp de aproape 15 ani la conducerea Serviciului de Informații Externe, generalul Silviu Predoiu formulează, într-un interviu acordat Europei libere, acuzații grave la adresa elitei politice și administrative de la București, care vizează acțiuni sau absența lor în dosare extrem de sensibile pentru interesele strategice sau siguranța națională a României. Este cel mai dur atac public lansat de vreun fost șef de servicii din România ultimilor 30 de ani.

Generalul Silviu Predoiu a fost numărul doi în SIE, coordonând partea operativă a instituției, iar în prezent este consilierul fostului premier Victor Ponta, lider al partidului Pro România.

Gestul lui Predoiu vine într-un context delicat pentru proiectul politic al lui Victor Ponta. Pro România, partidul condus de fostul premier, a suferit recent câteva lovituri grele. Lideri importanți ai Pro România, precum Mihai Tudose, Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu se pregătesc să se întoarcă în PSD. Tudose și-a dat deja demisia din Pro România.

Deși recunoaște că declarațiile sale pot fi percepute în această cheie, fostul șef operativ al SIE nu ezită în a lansa declarații dure împotriva unora dintre adversarii politici ai lui Victor Ponta. „Încerc să evit orice intrare în zona de politică internă, nu știu dacă am reușit, dar încerc s-o evit pe cât posibil, tocmai pentru că ați menționat și statutul meu de consilier al domnului Ponta, să nu se interpreteze greșit”, punctează Silviu Predoiu.

Există, de altfel, și o referire cu dedicație la adresa președintelui Klaus Iohannis: „Nu poți să ai discurs dublu să spui, când te întâlnești afară, că România este un pol de stabilitate și un exportator de securitate regională și după aia, în țară, să anunți că ești în război cu un partid sau cu altul. Poți să fii în război cu un actor politic, dar nu cu un partid”.

Celelalte două linii principale de atac ale lui Predoiu vizează poziționarea statului român și a politicienilor față de evoluțiile recente din Republica Moldova și față de strategia Ungariei în privința Transilvaniei. Două dosare sensibile, cu dinamici delicate în ultima perioadă.

Situația de la Chișinău – „România s-a aflat în parteneriat cu Rusia în ceea ce privește Moldova”

Silviu Predoiu se concentrează asupra modului în care, în vara lui 2019, s-a schimbat puterea în Republica Moldova, unde Partidul Socialiștilor, al lui Igor Dodon, și Blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, au intrat împreună la guvernare, iar oligarhul Vladimir Plahotniuc s-a văzut nevoit să părăsească țara. Fostul șef operativ al SIE sugerează că România și Rusia au ajuns la un acord în ceea ce privește schimbarea raporturilor de forțe în Republica Moldova, în favoarea partidei pro-Moscova.

Predoiu folosește ca argument și faptul că nici Bucureștiul și nici Bruxellesul nu s-au arătat deranjați de probele video în care președintele Igor Dodon recunoștea că a beneficiat de finanțare de la Moscova.

Declarațiile fostului șef operativ al spionajului românesc pe această temă:

 • Poți să definești pe cineva raportat la ce urmărești. Rusia ce poate să fie? Deocamdată, am aflat, spre exemplu, că Rusia și Bruxelles-ul sunt foarte mulțumiți de evoluțiile din Moldova.
 • Și noi am fost mulțumiți de evoluțiile din Moldova, conform declarațiilor oficiale. Mă refer la defuncta alianța ACUM cu Partidul Socialiștilor.
 • Bruxelles-ul a fost mulțumit și Moscova a fost mulțumită, și Bucureștiul a fost mulțumit, conform declarațiilor. De aici s-a putut înțelege că România s-a aflat în parteneriat cu Rusia în ceea ce privește Moldova, eu nu am înțeles altceva.
 • Dacă toți suntem la fel de mulțumiți de evoluția din Moldova, atunci cel puțin pe Moldova să edificăm rapoartele noastre cu Rusia! Avem poziții similare, din momentul ce suntem toți la fel de mulțumiți de rezultatul de acolo: și Bruxellesul, și Moscova, și Bucureștiul. Restul, rămâne de văzut, da.
 • Sunt rezultate, evident pozitive pentru partidul socialist, al cărui lider declara, filmat în secret, iarăși, în urmă cu vreo două luni și jumătate, că primește finanțare periodică de la Moscova. Nu? Dar această informație nu a deranjat nici Bruxellesul, nici Bucureștiul, cu atât mai puțin Moscova, ar fi culmea să o deranjeze, deci înseamnă că totul a fost ok, nu?

Ungaria are o strategie, nu și România

Când vine vorba de reacția României la strategia Ungariei în privința Transilvaniei, Silviu Predoiu le reproșează politicienilor responsabili și instituțiilor statului român că nu au o strategie. În timp ce, spune fostul șef operativ al SIE, Ungaria are una.

 • Ce văd eu este că Ungaria are o strategie foarte clară, nu spun că e greșită. Ei au obiective lor, iar strategia se evaluează raportat la obiective, și nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Ei au o strategie, în timp ce noi nu avem nimic sau eu, ca cetățean, nu văd.
 • Ungaria și-a enunțat clar interesul de a menține legătura, de a consolida nația dincolo de frontiere, legăturile economice, culturale și așa mai departe. Totul se întinde atât cât se permite. Noi suntem mai generoși, suntem focalizați pe problemele interne. Ni s-au definit dușmanii…
 • Ceea ce spun eu este că, spre exemplu, ar trebui să observăm că România se află la intersecția intereselor și a politicii externe a trei vectori foarte clari, foarte hotărâți. Unul dintre ei este Ungaria. Sunt, de asememena, Rusia și Turcia. Porțiuni din România au fost de-a lungul timpului parte a imperiilor pe care, cel puțin la nivel spiritual, le promovează liderii acestor state și ar trebui să ne dăm seama ce înseamnă asta și să căutăm: poate e un profit, poate e un lucru rău.
 • Dar, dacă nu facem o evaluare atentă și rapidă, nu știm cum să reacționăm. Căci la noi când spunem atentă înseamnă „haideți să facem un grup de lucru pe vreo patru ani de zile” și la sfârșit se scoate un material de trei pagini sau de trei mii de pagini – e același lucru. Hai să facem o evaluare și să hotărâm ce poziție avem la această intersecție, între atâția lideri puternici. Ne aduce profit – putem să câștigăm? Ne aduce pierderi – în ce formă? Mai ales că între cele trei există, în mod clar, un dialog.
 • Ar trebui să comemorăm și noi Trianonul, ca răspuns. Vorbesc serios. Căci Trianonul a consfințit România în forma asta, în forma mare. Cine spunea asta? Cred că Ungaria spunea. „Pierderea unora – câștigul altora”. De ce nu sărbătorim și noi Trianonul? Oricum, la o sută de ani de la Unire nu prea ne-a ieșit cu sărbătorirea, a trecut cam pe neobservatele. Poate ne iese sărbătorirea aceasta… Știți, există o vorbă: to keep a conversation interesting say a wrong thing. Adică am reușit deja

3 COMENTARII

 1. Acest domn la fel ca toti din Servicii si Justitie platit cu un salariu colosal si o pensie speciala colosala absolut nemeritata/nemeritate impotriva si in dispretul nostru al celor care muncim si platim taxe fara sa avem nici un fel de privilegii este exemplu cel mai elocvent al statului mafiot esuat condus numai de securisti,Romania.
  Inutilitatea acestor servicii”de informatii” si a celor care le populeaza este evidenta.Acesti oameni absolut inutili pentru aceasta tara si care nu se ocupa decit de ”afaceri personale” au adus aceasta tara la subdezvoltare si saracie .
  Intr-o tara praf de hotie si coruptie,ultima din Europa, singurii care o duc fenomenal de bine sunt cei din Justitie si Servicii.
  Adica chiar cei responsabili de situatia catastrofala in care este aceasta tara.
  Acest domn care a fost”seful SIE”nu intelege nici ceea ce un copil de 3 ani ar intelege si anume ca fara o tara si o economie dezvoltata nu putem avea nici un cuvant de spus in plan extern.
  Pana ce aceste ”servicii”absolut inutile,toxice si costisitoare nu vor fi reformate de la zero aceasta tara nu va avea nici un viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here