Fotbaliștii unei republici inexistente fac furori în Liga Campionilor. Sheriff Tiraspol, echipa unei companii cu o „istorie penală foarte întunecată”

Liga Campionilor din acest an prezintă un parvenit improbabil: FC Sheriff, un club condus de-o companie cu același nume, construit pe bani negri într-o enclavă separatistă pro-rusă a celui mai sărac stat din Europa, Republica Moldova.

Republica autodeclarată, care se agață de trecutul său sovietic cu o falnică statuie a lui Lenin în inima capitalei, Tiraspol, s-a desprins de Republica Moldova printr-un scurt război civil la începutul anilor ’90.

Treizeci de ani mai târziu, puțin cunoscuta regiune transnistreană – cu propria sa poliție de frontieră, armată, monedă și cu drapelul ei decorat cu secera și ciocanul – nu a fost recunoscută la nivel internațional, dar este susținută cu gas rusesc gratis și apărată de aproximativ 1.500 de soldați.

Însă teritoriul este condus în mod efectiv de holdingul Sheriff.

Deținut de un fost ofițer de poliție sovietic, Victor Gușan, conglomeratul controlează o paletă vastă de afaceri, de la o distilerie de coniac și o fermă de caviar la lanțuri de supermarketuri și benzinării – precum și clubul de fotbal care face acum furori în Europa, scrie The Moscow Times.

Victor Gușan este persoana cu cea mai mare influență aici, atât în politică, cât și-n economie”, a spus Anatolie Dirun, directorul Școlii de Studii Politice din Tiraspol.

Dirun, fost membru al Partidului Reînnoirii, aflat la guvernare și finanțat de Sheriff, a spus că, pe lângă afaceri, oamenii lui Gușan dețin și toate principalele posturi de conducere din regiunea separatistă, de la parlament și premier și până la președinție.

„Republica Sheriff”

Gușan a fondat Sheriff în 1993 împreună cu colegul de poliție Ilya Kazmaly.

Cei doi tineri de 59 de ani și-au petrecut anii următori cumpărând foste fabrici sovietice – și luptându-se cu concurenții.

Valery Litskay, fostul ministru de externe al statului separatist și consilier-șef al primului șef de stat, a ajutat la conducerea așa-numitei „privatizări” a Transnistriei – vânzarea afacerilor de stat din era sovietică către proprietari privați – în anii 1990 și începutul anilor 2000.

Sheriff a câștigat competiția”, a declarat Litskay pentru AFP, explicând că au oferit „cele mai bune prețuri și garanții” că fabricile vor „continua să funcționeze”.

Fostul oficial a declarat însă că Sheriff are o „istorie penală foarte întunecată”, amintind că au avut o „luptă dură” cu concurența.

Dacă te duci în cimitirele noastre, vei vedea alei întregi de bandiți”, a spus el.

Gușan, cofondatorul și președintele Sheriff, a refuzat solicitarea de interviu a AFP.

Litskay a spus că conducerea regiunii „nu a urmărit cine a ucis pe cine”, recunoscând, „da, nu este foarte drăguț, dar aceasta este realitatea vieții economice”.

Este „mai bine să ai o corporație de polițiști”, a adăugat el, decât o „corporație de bandiți”.

Pe măsură ce au ajuns la putere, polițiștii au lansat noi afaceri.

În 1997, au fondat FC Sheriff, care la începutul acestei luni a lăsat fără cuvinte echipa Șahtior Donețk în primul meci din faza grupelor și s-a confruntat marți cu giganții spanioli de la Real Madrid.

RISE Moldova a constatat că până în 2015, o treime din toți banii din bugetul enclavei separatiste erau plătiți companiilor deținute de Sheriff.

Astăzi, companiile sale exportă mărfuri, de la textile la materiale de construcții în toată Europa și caviar până în Statele Unite și Japonia.

Vadim Krasnoselski, actualul președinte al Transnistriei, a cărui campanie prezidențială a fost finanțată de Sheriff, spune că compania este „principalul contribuabil al regiunii”.

Creează noi locuri de muncă, investesc”, a declarat el pentru AFP. „Sunt un partener de încredere, pot avea încredere în ei”.

Cu toate acestea, monopolul lor poate să nu fie un avantaj pentru Transnistria.

Principalul motiv, spun analiștii, este salariul mediu transnistrean de 21.800 de ruble pe lună – mai mic decât în restul Republicii Moldova.

Într-un referendum din 2006, 97% din populația transnistreană dorea ca regiunea să fie alipită Rusiei. Acum există o „diversificare a alegerilor în rândul tinerilor”, a declarat Andrei Mospanov, director adjunct al grupului de reflecție ISPIRR din Tiraspol.

La fel ca toți prietenii săi mai mari, Andrei, în vârstă de 17 ani, a spus că intenționează să plece la o universitate în Rusia sau Chișinău.

Nu văd nicio dezvoltare în Transnistria”, a spus el pentru AFP.

Noua președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că dorește ca țara ei să adere la Uniunea Europeană și a cerut trupelor ruse să părăsească Transnistria.

Debutanta Sheriff Tiraspol a obţinut cel mai bun rezultat din istoria sa, o victorie cu 2-1 pe terenul echipei Real Madrid, cea mai titrată din Liga Campionilor, marţi seara, într-o partidă din etapa a doua a competiţiei, în Grupa D.

După ce a câştigat primul meci cu Şahtior Doneţk, scor 2-0, campioana Republicii Moldova s-a impus pe ”Santiago Bernabeu” cu 3-1, prin golurile reuşite de uzbecul Djasur Iahşibaev (23) şi luxemburghezul Sebastien Thill (90+1). Pentru Real a înscris Karim Benzema (65 – penalty).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here