FOTO | Charlie Hebdo, război deschis cu Erdogan. Președintele Turciei, caricaturizat pe coperta celui mai nou număr al revistei. Reacția puterii de la Ankara

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

UPDATE 13.00 – Turcia va lua toate măsurile juridice şi diplomatice necesare ca reacţie la publicarea în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei caricaturi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri Directoratul pentru comunicaţii al preşedinţiei turce, informează Reuters şi AFP, transmite Agerpres.

„Poporul nostru nu trebuie să se îndoiască de faptul că vor fi făcuţi toţi paşii juridici şi diplomatici necesari privind caricatura în cauză. Bătălia noastră împotriva acestor măsuri nepoliticoase, rău-intenţionate şi jignitoare va continua până la final cu raţiune, dar şi cu hotărâre”, indică o declaraţie a organismului menţionat.

La scurt timp după această declaraţie, Parchetul de la Ankara a anunţat lansarea unei anchete contra conducerii publicaţiei Charlie Hebdo.

UPDATE – Înalţi oficiali turci au condamnat caricatura publicată miercuri pe coperta săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.

Ei au spus că reprezintă „un efort dezgustător” de a „răspândi rasismul cultural şi ura”, citează Reuters.

„Condamnăm ferm cele publicate referitor la președintele nostru în revista franceză care nu are respect pentru nicio credință, sacralitate şi valori”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Președinției, Irahim Kalin. „Nu fac decât să îşi arate propria vulgaritate şi imoralitate. Un atac la drepturile personale nu este umor şi libertate de exprimare”.

Directorul de comunicare al Preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a spus că „agenda anti-musulmană a lui Macron dă roade”.

„Condamnăm acest efort dezgustător făcut de publicaţie pentru a răspândi rasismul cultural şi ura”, a scris Altun pe Twitter.


ȘTIREA INIȚIALĂ: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va onora cu prezenţa sa coperta viitorului număr al revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, a postat marţi publicaţia, o decizie care probabil va escalada războiul declaraţiilor între liderul turc şi susţinătorii occidentali ai libertăţii de expresie, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Postarea de marţi prezintă o copertă cu o caricatură cu Erdogan stând pe un fotoliu şi ridicând fusta unei musulmane, cu comentariul „Erdogan este foarte distractiv în privat”.

Următorul număr al Charlie Hebdo urmează să fie publicat miercuri.

Erdogan s-a aflat în prim planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu.

Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Erdogan compară situația musulmanilor din Europa cu cea a evreilor înaintea celui de-al Doilea Război Mondial

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile.

Preşedintele turc a comparat tratamentul musulmanilor în Europa cu cel al evreilor înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Erdogan a acuzat anumiţi lideri europeni de „fascism” şi „nazism”.

„O campanie de linşaj asemănătoare celei împotriva evreilor înainte de-al Doilea Război Mondial este pe cale să fie purtată împotriva musulmanilor”, a denunţat şeful statului turc într-un discurs ținut la Ankara.

Erdogan a apreciat în weekend că Macron este bolnav psihic şi că ar trebui să se trateze, ceea ce a determinat Parisul să-şi recheme ambasadorul din Turcia.

Macron a răspuns apărând dreptul la libertate de expresie, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, un profesor care a fost decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile Charlie Hebdo.

„Macron face parte dintre cei câţiva lideri care-l adoră pe Satana”

De asemenea, zeci de mii de persoane au manifestat marţi la Dacca, îndemnând la boicotarea produselor franţuzeşti şi arzând o efigie a lui Emmanuel Macron, pe care-l acuză de „adorarea Satanei”, după ce şeful statului francez a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed.

Potrivit poliţiei, peste 40.000 de persoane participau la acest marş, organizat de către un partid islamist, dar oprit înainte să ajungă la Ambasada Franţei din capitala Bangladeshului.

Manifestaţia, organizată de către Islami Andolan Bangladesh (IAB), unul dintre principalele partide islamiste din Bangladesh, a început în faţa principalei moschei din ţară, Mocheea Naţională Baitul Mukarram, în centrul capitalei.

Manifestanţii scandau sloganuri prin care îndemnau la „boicotarea produselor franţuzeşti” şi la „pedepsirea” lui Macron.

„Macron face parte dintre cei câţiva lideri care-l adoră pe Satana”, a spus mulţimii, la Moscheea Baitul Mukarram, un oficial de rang înalt din cadrul IAB, Ataur Rahman.

El a îndemnat Guvernul „să-l dea afară” pe ambasadorul francez la Dacca.

Alt lider islamist, Hasan Jamal, a declarat că protestatarii „vor doborî fiecare cărămidă” a sediului Ambasadei franţei, dacă ambasadorul nu este expulzat.

„Franţa este inamicul musulmanilor. Cei care o reprezintă sunt, la rândul lor, inamicii noştri”, a declarat Nesar Uddin, un tânăr reprezentant al organizaţiei.

După oprirea manifestaţiei, protestatarii au continuat să defileze pe străzi adiacente, strigând sloganuri, îndemnând la boicotarea Franţei şi dând asigurări că „Macron va plăti scump”.

1 COMENTARIU

  1. Din pacate, o asemenea escaladare a situatiei ar fi trebuit oprita. Dar cine sa o faca? E nevoie de lideri adevarati, barbati puternici si nu de paiate care se scuipa printre uluci…
    Aceste chestiuni se pot rezolva numai cu fermitate si onestitate – sa se intalneasca cativa lideri europeni/NATO cu Erdogan si sa clarifice lucrurile, nu sa improaste cu laturi prin reviste de scandal debusoland si mai tare populatia, care si asa, este sub presiunea impotentei conducatorilor de a stabiliza pandemia. Ce vremuri oribile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here