FOTO/VIDEO | Desant chinez în inima Europei cu șase avioane cargo care transportau sisteme de rachete sol-aer HQ-22 pentru armata sârbă

Șase avioane militare chineze, de tip Y-20, au aterizat sâmbătă dimineața pe aeroportul civil din Belgrad, transportând la bord sisteme de rachete sol-aer HQ-22 pentru armata sârbă. Serbia va fi astfel primul operator de rachete chineze în Europa. Aliata Rusiei, Serbia, a preluat astfel acest sistem antiaerian chinez sofisticat, pe fondul îngrijorărilor occidentale că o acumulare de arme în Balcani în timpul războiului din Ucraina ar putea amenința fragila pace din regiune, informează AP.

Avioanele cargo chinezești cu marcaje militare au fost fotografiate pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad. Ministerul Apărării al Serbiei nu a răspuns imediat solicitării AP de a comenta informația.

Livrarea de arme pe teritoriul a cel puțin două state membre NATO, Turcia și Bulgaria, a fost văzută de experți ca o demonstrație a extinderii influenței globale a Chinei.

„Zborurile avioanelor Y-20 a stârnit uimire pentru că au zburat în masă, spre deosebire de o serie de zboruri cu o singură aeronavă”, a scris revista online The Warzone. „Prezența avioanelor Y-20 în Europa în orice număr este, de asemenea, o abordare destul de nouă.”

Analistul militar sârb Aleksandar Radic: „chinezii și-au făcut demonstrația de forță”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat oarecum livrarea sistemului de rază medie care a fost convenit în 2019, afirmând sâmbătă că va prezenta „cea mai nouă mândrie” a armatei sârbe, marți sau miercuri.

El deplângea anterior faptul că țările NATO, care reprezintă majoritatea vecinilor Serbiei, refuză să permită zborurile de livrare ale sistemului peste teritoriile lor, pe fondul tensiunilor legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă atacurile sângeroase ale Rusiei din Ucraina, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice în mod direct atrocitățile aparente comise de trupele ruse acolo.

În 2020, oficialii americani au avertizat Belgradul împotriva achiziționării sistemelor antiaeriene HQ-22, a căror versiune de export este cunoscută ca FK-3. Ei au spus că, dacă Serbia dorește cu adevărat să se alăture Uniunii Europene și altor alianțe occidentale, trebuie să-și alinieze echipamentul militar la standardele occidentale.

Sistemul de rachete chinezesc a fost comparat pe scară largă cu sistemele de rachete sol-aer S-300 american Patriot și cu cele rusești, deși are o rază de acțiune mai mică decât S-300-urile mai avansate.

Astfel, Serbia va fi primul operator de rachete chineze în Europa.

Serbia era în război cu vecinii săi în anii 1990. Țara, care caută oficial aderarea la UE, și-a întărit deja forțele armate cu arme rusești și chineze, inclusiv avioane de război, tancuri de luptă și alte echipamente.

În 2020, a primit drone Chengdu Pterodactyl-1, cunoscute în China sub numele de Wing Loong. Dronele de luptă sunt capabile să lovească ținte cu bombe și rachete și pot fi folosite pentru sarcini de recunoaștere.

Există temeri în Occident că înarmarea Serbiei de către Rusia și China ar putea încuraja țara balcanică spre un alt război, în special împotriva fostei sale provincii Kosovo, care și-a proclamat independența în 2008. Serbia, Rusia și China nu recunosc statalitatea Kosovo, spre deosebire de Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here