FOTO/VIDEO | Luxul orbitor în care se lăfăia un oligarh ucrainean, apropiat de Putin. Peron și vagon de lux în curtea conacului

Jurnaliştii portalului de investigaţii ucrainean slidstvo.info au găsit lucruri incredibile pe proprietatea lui Victor Medvedciuc, un oligarh ucrainean apropiat de Putin, acuzat de înaltă trădare și care a scăpat de arestul la domiciliu după invazia rusă. Ceea ce au văzut acolo este cu adevărat surprinzător. Oligarhul are… o platformă de cale ferată în palatul său. Și asta nu este tot, dezvăluie onet.pl

În incinta magnificului Palat ”Victor Medvedciuc”, unde jurnaliştii Slidstvo.Info au intrat recent, o plasă verde uriașă atrage privirea. Arată ca o seră sau o grădină de iarnă. Cineva a făcut tot posibilul pentru a ascunde ceea ce este cu adevărat acolo.

*Platformă, auriu și catifea

S-a dovedit că sub plasă există … un peron feroviar adevărat, iar pe peron – un vagon restaurant. După cum se poate citi, totul este un cadou de ziua de naștere pentru oligarh de la soția sa, Oksana Marchenko, care se află în prezent la Moscova.

Pe peron sunt și șine, bănci pentru călători și felinare.

Pe șine se află un vagon restaurant albastru, inscripționat mare, cu auriu, „Pullman”. „Asta este numele companiei care produce mașini de lux și vagoane de cale ferată. Vagoanele Pullman de tipul acesta au fost populare în ultimul secol, când europenii bogați călătoreau pe calea ferată”, scrie sursa citată.

La intrarea în vagon, ochii jurnaliștilor sunt orbiți pentru o clipă de cantitatea de auriu, catifea purpurie și fețe de masă albe. „Este mai mult un muzeu decât un vagon”, notează ei.

Vagonul are un „hol principal” pentru aproximativ 40 de persoane, precum și mai multe încăperi separate: o bucătărie, un compartiment VIP și o toaletă. La intrare este un bar, iar paharele au stema aurită a Federației Ruse.

Există o lampă de masă în partea stângă a barului. Este un produs exclusiv al brandului francez Bronze D’Art Français, model numit „Napoleon lll”. Baza lămpii este din marmură verde, iar ornamentele sunt din aur pur.

Mobilierul este decorat cu catifea și alte țesături scumpe, iar luminile se aprind prin apăsarea butoanelor tactile. Există și un vitraliu pe acoperiș.

Lângă samovarul auriu, care face o impresie deosebită reporterilor, există o intrare în compartimentul VIP. Este asemănător cu compartimentele de tren tradiționale, doar că mult mai luxos. După apăsarea unui buton de lemn, un televizor este coborât pe masă.

Aurul este peste tot, și în toaletă și în bucătăria vagonului.

Jurnaliştii portalului de investigaţii ucrainean Slidstvo.Info au reuşit să ajungă la bărbatul care a participat la construcția vagonului. După cum spune el, acesta nu este un vagon Pullman original, ci o copie aproape identică pe care Medwedczuk a primit-o de la soția sa, pe 7 august 2021.

Construcția vagonului a durat aproximativ un an și aproape o sută de oameni au fost implicați. Sub el există și o bucătărie mare și o cămară pentru depozitarea alimentelor.

Este dificil de estimat costul total al unui astfel de vagon, dar suma trebuie să fie cu adevărat uluitoare.

Oficialii căilor ferate ucrainene au comentat deja această problemă.

„Lucrăm la capacitate maximă pentru evacuarea persoanelor, inclusiv a celor cu probleme de mobilitate și a copiilor, așa că încă un vagon va fi folositor”, spun aceștia.

*Victor Medvedciuc – apropiat al lui Putin

Victor Medvedciuc este un membru activ al politicii ucrainene de mulți ani. Este avocat de profesie. În anii 90 și-a condus propria firmă de avocatură. A intrat în politică în 1997, când a fost numit deputat al Consiliului Suprem. Un an mai târziu a devenit președintele Partidului Social Democrat Unit al Ucrainei.

În 2002, a devenit șeful administrației președintelui Ucrainei sub Leonid Kucima. A deținut această funcție timp de aproape trei ani. Poziția sa politică a slăbit după Revoluția Portocalie. Apoi a demisionat din funcția de președinte al Partidului Social Democrat Unit al Ucrainei.

În anii următori, Medvedciuc l-a susținut în mod deschis pe Vladimir Putin, cu care are și legături personale. Președintele Rusiei este nașul fiicei sale Darina.

Medvedciuc este împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și strângerii relațiilor cu Occidentul. La alegerile parlamentare din 2019, el a fost reales în Rada Supremă în numele Platformei Opoziției – Pentru viață, compusă în mare parte din foști politicieni din Partidul Regiunilor, Viktor Ianukovici.

În mai anul trecut, el se afla în arest la domiciliu în legătură cu suspiciunea de înaltă trădare și tentativă de furt de materii prime, în Crimeea anexată la Rusia. Ulterior, parchetul i-a comunicat că i s-a pus o nouă suspiciune de înaltă trădare și favorizare a activităților unei organizații teroriste. Este vorba despre legătura cu aprovizionarea ilegală cu cărbune din republicile separatiste din Donbas la începutul anilor 2014 și 2015.

Oligarhul a scăpat de arestul la domiciliu la patru zile după ce Rusia a început invadarea Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here