FOTO-VIDEO | O nouă definiție a turismului de lux: „Fundul zburător”, un zeppelin destinat magnaților

Am fost entuziasmați în 2016 să aflăm că Airlander 10, un zeppelin hibrid, lung de aproape 100 de metri, pornea în primul său zbor de testare. Cu toate acestea, entuziasmul nostru a fost temperat când la cel de-al doilea zbor, cel mai mare avion din lume a picat cu nasul în iarbă, lângă hangarul său de la un aerodrom din Marea Britanie, la scurt timp după decolare, scrie publicația Condé Nast Traveller.

Dar acum, la show-ul aerian de la Farnborough, Hybrid Air Vehicles (HAV), compania aerospațială din spatele dirijabilului, a dezvăluit cum ar putea arăta interioarele unui Airlander orientat spre turism.

Interioarele – concepute în colaborare cu firma de aviație și design auto Design Q – par destul de luxoase, dar dacă aveți rău de înălțime, ar trebui să vă gândiți de două ori înainte să urcați la bord. Canapele și fotoliile cu puf arată destul de confortabil, iar dormitoarele spațioase par să aparțină mai mult unui hotel de cinci stele decât unui avion. Dar – și aici ar putea apărea vertijul – cabina este practic acoperită cu sticlă, inclusiv unele dintre podele, astfel încât să puteți admira peisajele de la 5.000 de metri. Sau, știți voi, să aveți un atac de panică. HAV spune că Airlander 10 ar putea transporta până la 19 pasageri în expediții de trei zile, cu servicii complete de catering. De asemenea, aspectul interior este modular, ceea ce înseamnă că poate fi personalizat în funcție de natura călătoriei.

Design Q/Airlander

În mod clar, accentul nu se pune pe a vă traversa Atlanticul cât mai repede posibil: la urma urmei, Airlander 10 va putea atinge doar o viteză maximă de aproximativ 146 km/h, mult mai mică decât viteza de croazieră a Airbus A380 – 901 km/h, de exemplu. În schimb, obiectivul aeronavei ecologice, axate pe turism, va fi pe ceea ce compania numește „turism expediționar de lux”. Gândiți-vă mai mult la o croazieră pe cer, unde traseele ar putea prezenta atracții precum Marele Canion sau pădurea tropicală amazoniană. Capacitatea sa de-a ateriza și de-a decola oriunde, inclusiv pe apă, deschide posibilități dincolo de călătoriile de la aeroport la aeroport. „Călătoria cu avionul a devenit foarte importantă pentru a ajunge de la A la B cât mai repede posibil”, a declarat pentru BBC CEO-ul HAV, Stephen McGlennan. „Ceea ce oferim noi este un mod de a transforma călătoria într-o bucurie.”

Design Q/Airlander

Aceasta este prima dovadă că HAV concepe Airlander 10 ca o ambarcațiune axată în mod esențial pe turism. Când a fost dezvoltată pentru prima dată, aeronava a fost promovată ca o soluție pentru transportul de marfă, precum și pentru supravegherea militară, datorită capacității sale de-a rămâne în zbor neîntrerupt cinci zile la rând cu echipaj sau până la două săptămâni fără pilot.

Design Q/Airlander

În ciuda aterizării accidentale din august 2016 și a unui incident din noiembrie 2017, în care Airlander 10 s-a dezumflat înainte de decolare, zeppelin-ul a finalizat până acum șase zboruri de testare. Pentru ca Airlander 10 (care și-a asumat porecla nefericită de „Fundul zburător”, din pricina alurii sale în formă de posterior) să primească unda verde pentru a intra în circuitul de zboruri, totuși, trebuie să completeze 200 de ore fără incidente. S-ar putea să treacă ceva timp până când ne vom alătura listei de așteptare pentru bilete. De asemenea, nu se știe cât de mult va costa o călătorie de trei zile, dar probabil că va fi vorba de mulți bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here