Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinul AstraZeneca: Dacă nu au apărut evenimente trombotice la prima doză, nu apar nici la a doua

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că experţii în domeniul medical anticipează că persoanele vaccinate cu prima doză din vaccinul AstraZeneca nu vor dezvolta evenimente trombotice după doza de rapel, potrivit News.ro. În acest context oficialul le transmite celor care au primit deja prima doză de vaccin de a se prezenta la rapel. Gheorghiţă a explicat că durerile de cap care nu s-au agravat nu reprezintă, cel mai probabil, un eveniment de tromboză cerebrală.

”Evoluţia unei tromboze de sinus venos cerebrale este spre agravare dacă nu beneficiază de diagnostic şi de tratament corect. Tocmai de aceea o durere de cap care persistă, care nici nu dispare dar nici nu se înrăutăţeşte, foarte probabil că nu este cauzată de un eveniment trombotic cerebral, însă este important să solicităm un consult medical pentru lămurirea cauzelor acelor simptome şi în funcţie de diagnostic se va vaccina sau nu se va vaccina”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, joi.

În cazul în care un pacient refuză să facă rapelul vaccinului AstraZeneca, medicul a arătat că nu există date, nici în ceea ce priveşte siguranţa şi nici în ceea ce priveşte eficacitatea, care să susţină efectuarea dozei de rapel cu un vaccin produs de Pfizer sau Moderna, pe bază de ARN Mesager.

”Cred că trebuie să ne ferim să luăm decizii care nu sunt susţinute ştiinţific”, a arătat el.

Gheorghiţă a precizat că ”mesajul trebuie să fie acela de a completa schema de vaccinare”, arătând că la nivel european nu s-au raportat evenimente trombotice după doza a doua.

”Cu alte cuvinte, experţii anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză, cu atât mai mult cu cât frecvenţa reacţiilor adverse după prima doză este mai mare decât frecvenţa reacţiilor adverse înregistrate după cea de-a doua doză”, a menţionat Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a menţioant că rata apariţiei trombozelor este de 0,65 la 100 de mii de persoane. “Rata apariţie trombozelor este de 0,65 la 100 de mii de persoane vaccinare. Combinţa cheagurile de sânge şi trombocite scăzute este foarte rară. Beneficiile vaccinări depăşesc riscurile efectelor secundare. (…) Situaţia generată de pandemia COVID-19, sunt circa 4500 de cazuri noi raportate în fiecare zi şi peste 150 de decese COVID. La 100 de oameni cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. Aceasta este rata de fatalitate. În ultimul timp e o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor”, a mai transmis Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here