Frans Timmermans demisionează din funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene și va candida în fruntea unei coaliţii de stânga din Olanda

Comisia Europeană a anunţat marţi demisia olandezului Frans Timmermans din funcţia de vicepreşedinte, informează AFP, citată de Agerpres.

Timmermans fusese confirmat cu câteva ore înainte pe prima poziţie din lista unei coaliţii a social-democraţilor şi ecologiştilor din Olanda, pentru alegerile din 22 noiembrie.

Atribuţiile sale privind politicile de mediu şi climatice ale Uniunii Europene vor fi preluate „temporar” de un alt vicepreşedinte al Comisiei, slovacul Maros Sefcovic, arată un comunicat al executivului european.

*Candidatul social-democraţilor şi verzilor, în Olanda

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost confirmat marţi în fruntea unei liste comune a social-democraţilor şi verzilor pentru alegerile anticipate ce vor avea loc toamna aceasta în Olanda şi părăseşte Bruxellesul pentru a încerca să devină prim-ministrul al Ţărilor de Jos, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Frans Timmermans a fost ales cap de listă a GroenLinks-PvdA pentru alegerile legislative din 22 noiembrie 2023”, a anunţat într-un comunicat partidul verzilor.

Dintre cei peste 37.700 de membri votanţi, 91,8% au votat pentru Frans Timmermans, care a apărat ambiţiosul Pact Verde al UE, a precizat GroenLinks. Sufragiul a fost însă o formalitate, în condiţiile în care nu exista niciun alt candidat care să fie cap de listă.

Timmermans, 62 de ani, speră astfel să-i succeadă lui Mark Rutte, prim-ministrul aflat la sfârşit de mandat şi rămas 13 ani la putere, un record de longevitate politică în istoria ţării sale. Rutte a anunţat că va ieşi din politică la finalul scrutinului.

„Vreau să devin prim-ministru”, a declarat Timmermans pentru radiodifuziunea publică olandeză NOS în urmă cu o lună, când şi-a anunţat candidatura.

Timmermans ajutase partidul social-democrat olandez PvdA să înregistreze o victorie surprinzătoare în 2019 în timpul alegerilor europene în Ţările de Jos, în timp ce sondajele anunţau victoria populiştilor.

Membrii PvdA şi GroenLinks au votat luna trecută masiv în favoarea unei alianţe cu un cap de listă, un program şi o listă de candidaţi comună, o premieră pentru legislativele din Olanda.

Astăzi în opoziţie, ei speră la o victorie după prăbuşirea celei mai recente coaliţii, doar cu an şi jumătate în urmă după învestirea ei, în urma unor divergenţe asupra politicii olandeze privind azilul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here