„Frăția slavă”. Exerciții militare alături de soldați ruși și sârbi într-un Belarus zguduit de proteste / Manevre NATO în Georgia, spre iritarea Kremlinului

Forţe militare din Belarus, Rusia şi Serbia vor participa la exerciţii militare comune în Belarus, a anunţat marţi agenţia de presă RIA Novosti, citând Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Militarii ruşi şi sârbi urmează să sosească în Belarus între 10 şi 15 septembrie, a indicat ministerul, fără să ofere alte detalii.

Aceste exerciţii militare comune belaruso-ruso-sârbe vor avea loc în timp ce Belarusul este zguduit de manifestaţii în masă zilnice, după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de 26 de ani la putere, a obţinut un al şaselea mandat în urma unui scrutin contestat.

Conform RIA Novosti, este vorba de exerciţii tactice antiteroriste denumite „Frăţia slavă-2020”. 

Exerciții NATO în Georgia

Între timp, manevre militare comune ale NATO şi Georgiei au început luni în această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, care intenţionează să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, spre marea nemulţumire a Rusiei, potrivit AFP.

Circa 2.800 de militari din SUA, Franţa, Marea Britanie şi Polonia participă la aceste exerciţii denumite „Noble Partner 2020” ce se vor desfăşura la centrele de antrenament din Vaziani şi Norio, în apropiere de Tbilisi, capitala georgiană.

Aceste manevre reprezintă „cea mai importantă componentă a eforturilor vizând să facă realizabilă integrarea euroatlantică a Georgiei”, a declarat premierul georgian Ghiorghi Gaharia, adresându-se militarilor la ceremonia de deschidere a manevrelor.

Exerciţiile, care vor dura până la 18 septembrie, sunt o „garanţie a păcii în ţara noastră” şi „nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a subliniat el.

Georgia speră să adere la NATO, în pofida opoziţiei Moscovei care consideră această eventuală aderare o atingere la sfera sa tradiţională de influenţă.

În august 2008, Rusia şi Georgia s-au confruntat în cadrul unui război scurt de cinci zile, în urma căruia Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi unde menţine în prezent o puternică prezenţă militară.

În 2008, liderii Alianţei Nord-Atlantice au promis Georgiei, în cadrul summitului de la Bucureşti, că ea „va fi membră NATO” într-o zi. Dar până în prezent nu a fost lansat procesul de aderare, notează AFP. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here