Ajutoare medicale din Rusia au fost trimise, la finalul lunii martie, în Italia, parte a operațiunii Kremlinului intitulate ”From Russia with Love”.

Surse citate de Euractiv Bulgaria susțin că rușii au trimis acest ajutor antiCOVID-19 în Italia, că să spioneze o bază militară NATO.

Misiunea rușilor a început pe 22 martie și s-a încheiat în 7 mai. Potrivit unor experți în Apărare, „interesul rușilor s-a concentrat în mod ciudat pe o zonă apropiată bazei militare de la Ghedi, lângă Brescia, unde se crede că sunt amplasate bombe nucleare americane”.

Se pare că, atunci când Vladimir Putin a propus ajutorul premierului italian Giuseppe Conte, Rusia s-a grăbit să-l livreze pe cont propriu, fără a consulta însă și țara gazdă.

Ajutorul trimis de Rusia a constat în medici militari, experți în amenințări biologice, chimice și radioactive. De asemenea, a fost trimisă și tehnică rusă pentru studiul agenților patogeni din sol și suprafețe și decontaminarea acestora.

Însă toate acestea au fost inutile, au spus diverși specialiști italieni, citați de mass-media italiene, întrucât rușii nu au trimis echipamente care să poată detecta prezența COVID-19.

De altfel, ziarul italian La Stampa a citat, luna trecută, un oficial de la Roma care a spus că 80% din ajutor a fost „nefolositor”.

Apoi, rușii s-au apucat să lucreze pentru a decontamina solul din Italia, dar pe 18 martie Ministerul Sănătății italian a clarificat că nu există niciun motiv științific pentru a crede că solul este o sursă de infecție cu coronavirus.

Astfel, s-a dovedit că nu era nevoie de camioanele rusești aduse în Italia pentru dezinfectarea solului. Ba chiar autoritățile sanitare italiene au spus că dezinfectarea efectuată de ruși este dăunătoare solului, întrucât conține substanțe corozive și acid.

După mai bine de o lună în Italia, armata rusă a decontaminat 114 clădiri cu o suprafață totală de 1,1 milioane de metri pătrați de spațiu interior. Peste 400.000 de metri pătrați de străzi din zeci de locuri din Lombardia au fost dezinfectate.

Sursa citată notează că misiunea „From Russia with Love” a fost încheiată prematur. Motivul? Locurile alese de armată pentru dezinfectare.

Experții militari ruși au ales să curețe terenul și structurile din imediata apropiere a bazelor SUA și NATO din Italia. Într-adevăr, ei au dezinfectat și locurile considerate focare de infecție, însă s-au aflat și în apropierea uneia dintre bazele militare cheie din țară – Ghedi – care găzduiește 150 de focoase nucleare americane.

Astfel, Roma a decis să încheie brusc misiunea, iar trupele ruse s-au retras joi, 7 mai, după cum a anunțat ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, la Interfax.

Înainte de a pleca, experții și medicii militari ruși au dat o petrecere de rămas bun la Bergamo.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here