Gabriela Firea nu s-a prezentat la audierea de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc a confirmat pentru universul.net că primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, nu s-a prezentat la audierea de marți, unde urma sa explice comentariile sale despre „barul de negri”. Asztalos a dezvăluit că „au mai fost cazuri” de oameni publici care nu au onorat invitația. „Nu e obligatoriu”, a spus el. „Au mai fost cazuri”.

Este posibil ca primarul Gabriela Firea să trimită în scris punctul ei de vedere despre comentariile cu iz rasist. În orice caz, CNCD va „dezbate cazul în ianuarie”, cu sau fără răspunsurile lui Firea.

În urma articolului publicat de Universul.net, care semnala faptul că primarul general al Capitalei a folosit sintagma „bar de negri”, Gabriela Firea a fost chemată pentru o audiere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Firea a folosit această comparație când a descris biroul lui Ludovic Orban, din vremea când era viceprimar al Capitalei.

„De când era viceprimar, stătea în biroul care era ca un bar de negri, numai cu băutură, numai cu ţigări, numai cu persoane pestilenţiale şi văd că domnul Orban nu a făcut niciun efort să depăşească acel nivel”, a declarat săptămâna trecută Gabriela Firea într-un schimb de replici cu șeful Guvernului.

Expresia „bar de negri” are conotații rasiste și se referă la legile care au impus segregarea rasială în sudul Statelor Unite la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

Președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc,a precizat că instituția pe care o conduce s-a sesizat în urma articolului apărut pe Universul.net și că după audierea Gabrielei Firea se va întocmi o comisie pentru a dezbate în legătură cu limbajul folosit de primar.

„Săptămâna viitoare vom avea o audiere în acest caz și în prima ședință din ianuarie vom lua o decizie. Ar putea primi o contravenție”, a precizat Ferenc pentru Universul.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here