GALERIE FOTO | Palatul lui Putin, acum 10 ani. Păzit de FSB, era prezentat ca viitoare tabără de copii. Ce au păţit activiştii prinşi în zonă

Sursa: The Moscow Times/Dimitri Sevcenko

<< Un extravagant conac situat la Marea Neagră care ar aparține președintelui Vladimir Putin a reintrat în atenţia opiniei publice săptămâna aceasta, după o anchetă devnită virală pe internet a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, scrie The Moscow Times.

Domeniul Praskoveievka, din sudul Rusiei, a costat 100 de miliarde de ruble (1,35 miliarde de dolari) și este de 39 de ori mai mare decât Monaco, a spus Navalnîi în videoclipul lansat după arestarea sa.

Cu toate acestea, proprietatea care a devenit virală acum, este cunoscută de jurnaliști și activiștii de mediu de ani buni.

Mai jos, fotografiile făcute în 2011 de către ecologistul Dmitri Șevcenko, după ce el și alți activiști au găsit o cale de a trece de gardurile din jurul terenului. Au fost publicate în VTimes, redacția partenerului The Moscow Times, săptămâna aceasta. >>

Fotografiile făcute de către Dmitri Șevcenko şi contextul creionat de acesta

Până în 2005, locul unde a fost construit „palatul lui Putin” era o zonă naturală neatinsă, a declarat Dmitri Şevcenko, directorul executiv al Inițiativei civile ANO împotriva criminalității de mediu.

În 2005, la fața locului a apărut un gard cu indicatoare pe care scria că se construiește o tabără pentru copii. Imediat a devenit clar că nu va exista o astfel de tabără, afirmă Șevcenko. Ţărmul înalt al mării nu este cea mai convenabilă locație pentru o tabără și, în plus, nu exista apă proaspătă.

În 2011, activiștii au intrat în zona împrejmuită pentru a face fotografii. „Am fost reținuți de Serviciul Federal de Securitate (FSB) în doar 20 de minute”, a spus Șevcenko. „Nimeni nu a răspuns la întrebările noastre de ce FSB păzea un teritoriu presupus privat”.

„A fost o agitație: au sosit polițiști, polițiștii de frontieră și angajați ai unei companii private de pază care păzeau palatul. Aceștia din urmă au primit instrucțiuni de confiscare a echipamentelor și documentelor”, a spus Șevcenko.

„Ne-au deschis mașina, au confiscat tot ce era acolo și au dus-o la clădirea principală a palatului”, a spus activistul.

„Din fericire, am putut salva unitatea flash de pe cameră”, a spus Șevcenko. „Am reușit să o scot și să o ascund în gheata mea. Poliția i-a dus pe ecologiști la secția de poliție, dar i-a eliberat”.

„Ulterior, am făcut plângere la poliție cu privire la jaf, dar polițiștii au spus că nu a existat niciun jaf și că noi înșine ne-am pierdut bunurile care fuseseră deja găsite în pădure și puteau fi revendicați”. „Poliția ne-a returnat pașapoartele și alte documente, dar nu și echipamentul digital”.

Construcția palatului, potrivit lui Șevcenko, a deteriorat pădurea și făşia de coastă. „Doar pentru construcția casei a existat o defrişare clară de aproximativ 45 de hectare de pădure pe care creşteau pini rari. Pădurea a suferit daune suplimentare din cauza podgoriilor. Coasta a fost mutilată”, a spus ecologistul. „Fâșia de coastă a fost schimbată și, dintr-un anumit motiv, un drum a fost asfaltat chiar de-a lungul coastei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here