Garry Kasparov, opozant al lui Putin şi fost campion mondial la şah, a fost plasat pe lista „teroriştilor”

Foto: INQUAM/Ștefan Constatin

Rusia l-a plasat pe opozantul Garry Kasparov, fost campion mondial la şah şi care în prezent trăieşte în exil, pe lista persoanelor declarate „teroriste şi extremiste”, potrivit unei notificări a serviciului rus pentru informaţii financiare consultată miercuri de AFP, citată de Agerpres.

Născut în 1963 în Azerbaidjanul sovietic, Garry Kasparov a fost unul dintre marii jucători de şah din istorie înainte de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin.

În 2013, îngrijorat de probabile urmăriri judiciare, Kasparov a părăsit Rusia şi trăieşte de atunci în SUA, de unde continuă să denunţe puterea rusă şi campania militară a acesteia împotriva Ucrainei.

În 2022, Garry Kasparov a fost deja desemnat în Rusia „agent al străinătăţii”, etichetă utilizată masiv împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi militanţilor pentru drepturile omului şi care îi obligă la proceduri administrative anevoioase pe teritoriul rus.

Majoritatea opozanţilor de anvergură rămaşi în Rusia se află în detenţie, iar alţii au fost nevoiţi să se exileze.

Garry Kasparov este celebru pentru lungul său duel în anii 1980 cu o altă legendă sovietică a şahului, Anatoli Karpov. Ulterior, acesta din urmă l-a susţinut pe Vladimir Putin şi a devenit deputat al partidului preşedintelui rus, „Rusia Unită”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here