Friedman: Geografia regiunii Asia-Pacific se schimbă în detrimentul Beijingului. China a făcut gesturi către o schimbare de politică

Sursa: Xinhua

<< Președintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr., a vizitat Washingtonul săptămâna trecută, unde a semnat ceea ce în esență este un acord colectiv de apărare. Făcând acest lucru, el a sigilat relația bilaterală la doar câteva săptămâni după ce semnase un alt acord care permite SUA să staționeze trupe și avioane la baze din Filipine. Alianța creează o problemă serioasă pentru China, al cărei interes fundamental este să aibă acces neîngrădit la Oceanul Pacific și, prin urmare, comerț global nelimitat >>, notează George Friedman, pentru Geopolitical futures.

<< Aproximativ în același timp, Taiwan și Japonia au avut o întrevedere pentru planificarea coordonării forțelor în cazul în care China atacă Taiwan. Faptul că Beijingul a condamnat imediat întâlnirea a subliniat semnificația acesteia. Căderea Taiwanului ar fi o amenințare serioasă la adresa accesului Japoniei la Pacific și, posibil, o amenințare pentru teritoriul japonez. Aceste amenințări pot fi exagerate, dar o ocupație chineză a Taiwanului le transformă de la inexistente la cel puțin teoretice.

Japonia se află de ceva vreme într-un proces de extindere a armatei sale și, evident, o forță comună japonezo-taiwaneză ar include în mod necesar Statele Unite. Există, de asemenea, indicii potrivit cărora Coreea de Sud ar participa.

Noua hartă a Pacificului de Vest plasează China într-o poziție foarte diferită. O invazie a teritoriului chinez de către orice nouă coaliție este încă imposibilă, având în vedere dimensiunea și sofisticarea forțelor terestre chineze. Cu toate acestea, dificultățile Chinei de a asigura accesul garantat în Pacific și în apele sale regionale au crescut în mod semnificativ. Capacitatea Japoniei și Taiwanului de a intercepta mișcările navale chineze, în combinație cu capacitatea Statelor Unite și a Australiei de a bloca mișcările chineze către sud, reprezintă o problemă pentru Beijing. Vulnerabilitatea evidentă a coaliției constă în faptul că și-a arătat mâna și, fără îndoială, nu și-a finalizat pe deplin apărarea. Teoretic, China ar putea lovi preventiv oricare dintre partenerii coaliției, dar îngustimea căilor navigabile crește riscul de înfrângere.

Există dovezi că China înțelege gravitatea situației. Președintele Xi Jinping l-a mutat recent pe Zhao Lijian – un oficial care devenise personificarea diplomației agresive și de confruntare a lupului războinic chinez – din funcția de purtător de cuvânt în funcția de șef al Departamentului Afacerilor de Frontieră și Oceanice al Ministerului de Externe. Acest lucru va marca o schimbare semnificativă, dacă nu chiar radicală, în politica externă chineză. Într-adevăr, recent, publicația Taiwan News a raportat că înaltul diplomat chinez, Wang Yi, a expus noi politici referitoare la Taiwan, afirmând că cele vechi trebuie reconsiderate.

Opinia noastră este că, deși problemele interne sistemice ale Chinei o fac mai slabă decât sugerează statutul său militar și economic, totuși este o putere majoră care poate, în circumstanțele potrivite, să își impună puterea departe de țărmurile sale. Dar acestea nu sunt circumstanțele potrivite. Geografia regiunii Asia-Pacific se schimbă în detrimentul Beijingului. China a făcut gesturi către o schimbare de politică. Rămâne de văzut dacă politica internă a Chinei îi permite să fie atât de flexibilă >>.

George Friedman | Misterul rusesc

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here