Germania | Minut de reculegere în Bundestag pentru Mihail Gorbaciov

Deputaţii din Bundestag-ul german (camera legislativă inferioară) au ţinut miercuri un minut de reculegere în semn de omagiu pentru ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a jucat un rol decisiv în procesul de reunificare a Germaniei în 1990, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

‘Îi datorăm mult lui Mihail Gorbaciov. El a schimbat istoria ţării noastre şi a milioane de oameni’, a declarat preşedinta Bundestag-ului, Bärbel Bas, în discursul său.

‘Există puţini oameni politici la fel de veneraţi ca el în Germania. Ne vom aminti de el ca de un mare eliberator’, a continuat ea, subliniind că ‘Germania a pierdut un prieten adevărat’.

Mihail Gorbaciov a decedat la 31 august, la vârsta de 91 ani.

În timp ce în Rusia moştenirea sa este controversată, în Germania fostul lider sovietic suscită admiraţie şi respect pentru faptul că a pregătit terenul către reunificarea ţării, realizată la 3 octombrie 1990, la doar un an de la căderea Zidului Berlinului.

Politicieni din toate partidele şi-au exprimat recunoştinţa, unii lansând apeluri ca o stradă sau o piaţă din Berlin să poarte numele lui Gorbaciov.

Fostul cancelar Angela Merkel (2005-2021), crescută în fosta Germanie de Est, a declarat că Gorbaciov i-a ‘schimbat viaţa în mod fundamental’.

Sâmbătă, în ziua funeraliilor lui Gorbaciov la Moscova, în capitala germană drapelele au fost coborâte în bernă în semn de omagiu.

Dispariţia sa a avut un ecou aparte în contextul invaziei ruse în Ucraina.

‘Mihail Gorbaciov a apărat o ordine mondială în care statele îşi reglau conflictele prin dialog şi drept şi căutau soluţii la problemele mondiale’, a mai afirmat Bärbel Bas în discurs.

‘Rusia este cea care, sub (conducerea preşedintelui Vladimir) Putin, a renunţat la acest spirit (…) Rusia este cea care atacă Ucraina şi distruge ordinea de pace europeană prin forţa armelor’, a mai spus preşedinta Bundestag-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here