Ghinea îi propune un pariu lui Ciolacu: Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de CE. Dacă nu va fi aprobat, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, tu îţi dai demisia

Ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea îi propune liderului PSD Marcel Ciolacu, după obiecțiile Comisiei Europene față de PNRR şi după criticile dure ale liderului social-democrat, ca, dacă PNRR nu va fi aprobat, el să demisioneze de la minister, iar dacă va fi aprobat, cel care demisionează să fie Marcel Ciolacu, care să se retragă de la conducerea partidului, termenul fiind 30 septembrie.

„Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă! Factual, situaţia e clară şi este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing. Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exerciţiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte şi proiectele concrete se fac ulterior. Este un exerciţiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiţii. Un exerciţiu făcut pentru prima dată şi de Comisie şi de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu şi pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, a scris ministrul Ghinea pe Facebook.

El precizează că în această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeană, unde s-a trecut prin aceste tabele.

”Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem. La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE şi aplicanţii care au depus proiectul le lămuresc. Face parte din treaba obişnuită a acestui minister. Cum ne-am putea imagina că la un program de ţară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?”, afirmă Cristian Ghinea.
El explică unele obiecţii ale Comisiei pe secţiunea Transport, unde, ”la modernizarea căilor ferate Comisia observă costurile pe care le consideră ridicate”.
”Colegii de la Ministerul de linie au lămurit deja că acele costuri includ şi echipamentele digitale, lucru deja vizibil în altă anexă. Lămurire cerută – caz închis. La şcoli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piaţă legate de clădiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard naţionale – cum aceste standarde nu includ ultimele cerinţe europene, vom insista în dialog că studiul de piaţă este metoda realistă de costing. Am cerut miniştrilor de linie să acorde atenţie acestui exerciţiu şi acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate. Este un dialog normal, tehnic şi bazat pe evidenţe, e cumva de aşteptat că fiind greu de furat PSD nu înţelege nimic din proces. PSD a ”citit” anexele de la PNRR dând click dreapta şi căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios şi a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâţia experţi deştepţi, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea?”, remarcă ministrul Proiectelor Europene, este a patra oară când PSD lansează acest fake news.
”La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniştească. Dar, ca să scăpăm de emoţii, fac o propunere lui Marcel Ciolacu. Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunţi a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi uşor rezolvată. Îţi propun următorul pariu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îţi dai demisia din funcţia de preşedinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te ţine?”, conchide Cristian Ghinea.

Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte, conform Hotnews, care prezintă şi o parte din documentul de lucru al Comisiei.

Documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene. Surse apropiate discuţiilor au precizat că aceasta este o evaluare de etapă, experţii europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare şi trimitere de clarificari.

Astfel de sesiuni de evaluare se fac cu toate statele aplicante, Comisia cerând frecvent clarificări şi procedând la negociere în privinţa costurilor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi seară, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost ”pulverizat” de Comisia Europeană. El s-a referit la faptul că anumite companii au făcut unele documente din PNRR pentru a beneficia direct de bani, ceea ce a catalogat drept infracţiune.

Guvernul a depus PNRR la Comisia Europenă în 31 mai, după mai multe rînduri de consultări şi negocieri.Comisia Europeană urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică naţionale fnanţate de către Uniunea Europeană (UE) împotriva consecinţelor economice ale pandemiei covid-19, a anunţat marţi preşedinta CE Ursula von der Leyen, citată de AFP.

2 COMENTARII

  1. Deja vocea doamnei Ursula von der Leyen ne spune cum PNNR nu a fost nicidecum refuzat .Discutiile si punerea de acord fac parte si ele din normalitate .Fake-urile , de tot felul , par a nu se mai opri . Minciuni peste minciuni ne sunt servite fara nerusinare ca adevaruri .Toata lumea stie modalitatea de implșementare a acordului numit PNNR . Proiecte ce sunt urmarite si a caror realizare este verificabila din sase in sase luni . Daca ele nu isi tin parcursul si nu pot fi facute conform termenelor- banii nu mai vin si cei dati deja trebuie returnati , in locul lor vor aparea alte proiecte , totul este lșa vedere nimic nu poate fi ascuns . Nu este usor – pentru unii – sa nu mai fii parte la asa ceva – bani multi in joc – dar controlul permanent inlatura posibilele fraude si atunci sarlatanilor le va fi greu sa intre in jocul economic .Legile si modalitatile de desfasurare a PNNR sunt facute de cei care dau banii nu de cei care ii vor cheltui . Gogosile de presa mai mult incurca decit ajuta .Deja cetatenii au inteles cu se maninca PNNR.

  2. Ba nenorociților, deja sunt state care accesează bani din căcatul asta de program!!!…iar noi o dam după cireș!!…sunteti niște nenorociți, așteptați vot din 25 septembrie…crucea ma-mii voastre de oligofreni…rusine orban, ai băgat planul asta motiv de campanie electorală pentru alegerile din pnl!!!..
    Criminalilor, dracul sa va ia…motiv de moțiune pentru căderea guvernului, mai bine zis a lui Pârțu, ..te-ai raliat cu psd pentru a distruge țara..te-a dat de gol Dancu, ba bețivule…paștele mă-tii de cretin….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here