Giuliani, „strâns cu ușa” de către procurori. Este anchetat privind încălcarea legislației lobby-ului

Rudy Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, este subiectul unei investigații federale privind „Ucrainagate”. Procurorii vor să afle dacă acesta a încălcat legislația lobby-ului în relația sa cu puterea de la Kiev, susțin două surse apropiate anchetei, citate de The New York Times.

Una dintre surse a afirmat că anchetatorii examinează acum și presupusele încercări ale lui Rudy Giuliani de a o „submina” pe ambasadoarea SUA din Ucraina, Marie L. Yovanovitch.

Această speță face parte dintr-o investigație mai largă, avându-i ca protagoniști și pe doi dintre partenerii de afaceri ai lui Giuliani, ucrainenii Lev Parnas și Igor Fruman. Ambii au fost arestați la începutul acestei săptămâni, fiind acuzați de încălcarea legislației electorale prin finanțarea ilicită a unui comitet de campanie, America First Action, care îl sprijină pe Donald Trump pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

Implicarea celor doi în „Ucrainagate”

De asemenea, Parnas și Fruman sunt considerați doi martori-cheie în „Ucrainagate”, aceștia fiind suspectați că i-ar fi aranjat lui Giuliani o întâlnire cu un procuror ucrainean dispus să îl ia la „puricat” pe Hunter Biden, fiul democratului Joe Biden, principalul contracandidat al lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2020.

În vara acestui an, Donald Trump l-a sunat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l îndemna să găsească informaţii compromiţătoare despre Joe Biden şi fiul acestuia Hunter Biden, angajat al unei firme ucrainene din domeniul gazelor naturale.

Totodată, susțin sursele, avocatul lui Trump i-ar fi folosit cei doi magnați pentru a o înlătura pe Marie L. Yovanovitch, considerată un obstacol pentru Donald Trump.

Legea federală privind acțiunile de lobby prevede ca cetățenii americani să declare Departamentului de Justiție orice contact pe care îl au cu guvernul sau mass-media la cerința politicienilor sau oficialilor guvernamentali străini. În ultimii ani, legiuitorii americani au declarat că ingerințele străine ascunse sub formă de lobby reprezintă o amenințare la fel de mare pentru SUA precum acțiunile de spionaj.

„Vreau să fiți atent la România”

Între timp, Rudy Giuliani, a menţionat, într-un interviu acordat postului Fox News, mai multe ţări în care fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden ar fi avut o implicare în afaceri controversate, printre care şi România.

Vorbind joi la show-ul moderat de Sean Hannity la postul Fox News, Rudy Giuliani a atras atenţia asupra României.

„Sean, vreau să priviţi nu doar China. Vreau să fiţi atent la România. Doar priviţi România”, a spus avocatul lui Trump, fără alte precizări.

1 COMENTARIU

  1. […] Rudy Giuliani este acuzat că ar fi orchestrat totul cu ajutorul a doi oameni de afaceri care au conexiuni cu fiul lui Trump, Donald Trump Jr.: Lev Parnas, originar din Ucraina, și Igor Fruman, originar din Belarus. Întreaga poveste are extensii în cadrul mai larg al anchetei lansate de democraţii din Congresul SUA pentru demiterea lui Donald Trump. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here