Goana după aurul verde: A explodat traficul cu avocado. În Africa de Sud a ajuns să fie păzit ca minele de aur

Sursa: Pixabay

„Tzaneen, Africa de Sud. Fermierul Mark Alcock, cultivator de avocado, deține camere cu infraroșu activate de mișcare, împrăștiate pe 170 de acri de livezi, sistemul de monitorizare trimițându-i pe telefonul mobil alertele cu privire la intruși. De obicei, un astfel de bip îl trezește în fiecare seară, cel puțin o dată pe oră”, scrie The Wall Street Journal.

<< De obicei este declanșată cu autobuzul, un porc spinos sau un babuin. „Dar există întotdeauna posibilitatea ca cineva să vină să fure”, spune el. „Pur și simplu scapă de sub control”. Camera face parte dintr-un sistem antifurt elaborat, care include o echipă de răspuns rapid, formată din foști militari și specialiști în urmărirea cu câini.

Africa de Sud este al șaselea cel mai mare exportator de avocado din lume, iar fermierii precum domnul Alcock sunt implicați într-un joc de-a șoarecele și pisica cu hoții de fructe care fură marfă de mii de lire sterline la o lovitură. Mulți cultivatori de avocado s-au bazat pe măsuri de securitate împrumutate de la minele de aur și alte obiective mari din industria auriferă.

„Pe măsură ce valoarea produsului crește, sunt înfințate și mai multe livezi, ceea ce crește accesibilitatea la produs”, a spus Howard Bright, care cultivă avocado, nuci de macadamia și fructul dragonului pe aproape 350 de acri. Proprietatea este protejată de un gard electric de peste 7 metri înălțime și cu sârmă ghimpată. Agenții de pază patrulează ferma 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

„Pare un pic dramatic”, afirmă Bright. „Dar avocado este aurul verde”.

Tentația de a fura avocado se întinde pe ocean. Comisia pentru avocado din California are o linie telefonică de raportare a furturilor. În Mexic, cartelurile rivale de droguri se luptă pentru tranzacțiile de miliarde de dolari cu aceste fructe. Sunt așteaptări ca piața globală de avocado să crească de la aproximativ 12,2 miliarde de dolari în 2020 la 17,9 miliarde de dolari până în 2025, potrivit ResearchAndMarkets.com.

Furtul de avocado din Africa de Sud era odată o problemă mică. Fructele erau furate  pentru a fi mâncate sau vândute la marginea drumului. Potrivit ONG Global Initiative for Organised Crime, hoții lucrează acum îndeaproape cu rețelele de criminalitate organizată care pot expedia fructele pe piețe legitime. Potrivit unui studiu din 2018, realizat de Asociația Producătorilor de Subtropicale din Africa de Sud, care administrează Asociația Producătorilor de Avocado din Africa de Sud, cultivatorii de avocado din Africa de Sud pierd aproximativ 24 milioane rand și aproximativ 1,7 milioane de dolari, anual.

Gangsterii mari lansează raiduri spectaculoase în ferme, spală prada, o împachetează în cutii și o vând pe piețele din toată țara. O mână de hoți pot ridica ușor cantități mari de avocado și le pot încărca pe camioane în câteva ore. Acest tip de transport are nevoie de doar un singur lucrător, atâta timp cât există două schimburi de 8 ore și valorează aproximativ 10.000 ZAR sau 710 dolari.

Jefuitorii perturbă aprovizionarea și prețul toastului de avocado peste tot, de la Cape Town la Copenhaga. Majoritatea produselor furate sunt fructe de primă clasă, destinate în principal exportului către Europa, și pot fi vândute angrosiștilor la peste 2 dolari pe kilogram.

În restaurantele rafinate de la Johannesburg la Cape Town, avocado-urile sunt folosite de la pizza, la înghețată.

Valul de criminalitate îi dă dureri de cap lui Francisco Díaz, coproprietar al Oh My Avo, care operează pe două piețe din Cape Town.

„A fost puțin nebun anul acesta. A existat o mare penurie (de avocado) pentru că atât de mulți oameni fură”, spune Diaz.

El cumpără peste 350 de kilograme de avocado copt în fiecare săptămână pentru a satisface clienții de la standurile cu toast de avocado.

În timpul pandemiei, anul trecut, Africa de Sud a trecut prin cea mai gravă contracție economică, din 1946 încoace. Rata oficială a șomajului din Africa de Sud a atins un nivel record, de 33%, în primul trimestru al acestui an, contribuind la creșterea criminalității.

Alcock cultivp avocado de 20 de ani în și în jurul Tzaneen, un oraș fermier de pe dealurile luxuriante din nord-estul Africii de Sud. Înainte de a instala camera cu infraroșu, anul trecut, fusese călcat de hoți o dată pe săptămână. În martie, au atacat din nou.

Chiar înainte de ora 23.00, a fost avertizat că șase bărbați vor intra într-una dintre plantațiile de avocado. Alcock a sunat la un contractor de securitate care a răspuns rapid. Antreprenorul de securitate a sosit 45 de minute mai târziu cu câine Baying Kuhn Hound și manipulatorii săi.

Hoțul apucase deja să culeagă avocado de aproape 450 de lire sterline. Echipa de securitate a petrecut patru ore urmărind escrocii din apropiere, înainte de a renunța la urmărire. Fructele au fost recuperate, dar avocado-ul nu a meritat, deoarece fusese tăiat la început de sezon.

„La început, oamenii veneau și furau din când în când și erau doar pentru acasă”, a spus Alcock. „Acum vin aici noaptea și sunt foarte entuziaști”, a spus el.

Craig Coppen, co-director al echipei de securitate care folosește câini, angajat de Alcock, a trecut de la braconajul la rinocer la braconajul cu avocado acum patru ani. El are contracte de răspuns rapid cu peste 30 de producători comerciali și monitorizează aproximativ 3.700 de acri.

În fiecare seară, supraveghează cel puțin 100 de paznici și supraveghetori și câțiva câini pe drumurile întunecate și pustii din Tzaneen. >>

Furtuna perfectă în transportul maritim de containere. Se va schimba modelul de comerț global?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here