Guvernul a aprobat o OUG privind tichetele sociale pentru persoanele vulnerabile. Cine va beneficia de această măsură

Sedinta de guvern la Palatul Victoria, vineri 26 noiembrie 2021. Inquam Photos / George Calin

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă care prevede acordarea voucherelor pentru persoanele defavorizate, astfel încât acestea să poată să beneficieze de masă caldă sau să procure alimente. Şeful Executivului a adăugat că trei milioane de persoane vor beneficia de aceste vouchere, o dată la două luni, măsură fiind de aproximativ 3,1 miliarde lei, iar jumătate din această sumă este acoperită prin fonduri europene. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a explicat că valoarea unui tichet social este de 250 lei, iar şase categorii de persoane vulnerabile vor beneficia de această măsură. Prima categorie o constituie pensionarii cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane. „Persoanele cu dizabilităţi cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora 400.000. Familii cu cel puţin doi copii în întreţinere cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii monoparentale cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii care au drept la ajutor social, potrivit Legii privind ajutorul social şi persoanele fără adăpost”, a mai explicat Boloş, potrivit News.ro.

„Guvernul a aprobat două dintre măsurile importante cuprinse în programul Sprijin pentru România. Este vorba de primă măsură, cea referitoare al tichetele sociale şi cea de-a doua măsură e cea cu privire la ajustarea de preţ aferentă contractelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. În ceea ce priveşte tichetele sociale, valoarea tichetului social este de 250 lei aprobată de Guvern, odată la două luni pentru şase categorii importante de beneficiari care se află în risc de deprivare materială şi risc de sărăcie extremă. Prima categorie o constituie pensionarii cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane. Persoanele cu dizabilităţi cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora 400.000. Familii cu cel puţin doi copii în întreţinere cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii monoparentale cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii care au drept la ajutor social, potrivit Legii privind ajutorul social şi persoanele fără adăpost”, a explicat Marcel Boloş, la finalul şedinţei Guvernului.

El a mai spus că este la alegerea beneficiarului dacă optează pentru produsele alimentare sau masa caldă, iar distruirea tichetelor va fi făcută prin Poşta Română.

„Voucherul urmează să poată fi utilizat atât pentru achiziţionarea de produse alimentare. Aşa cum am informat şi în prezentările precedente, s-a lăsat libertatea aceasta a beneficiarilor de a alege din categoria produselor alimentare care va fi bunul de consum pe care îl vor folosi şi masa caldă care a rămas ca măsură alternativă, pentru că am avut un astfel de program adresat persoanelor vârstnice şi care a avut un succes destul de bun. Bugetul este aprobat în valoare de 3,1 miliarde lei, din care 50% sunt din fonduri europene şi diferenţa de 50% din bugetul de stat. Distribuţia va avea loc prin Poşta Română. Listele de beneficiari vor fi comunicate Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de către Casa Naţională de Pensii şi Autoritatea Naţională pentru Plăţi şi Incluziune Socială. Urmează să derulăm procedura de achiziţie publică pentru selectarea unităţilor emitente şi apoi procedura pentru emiterea cardurilor, valabilitatea unui card este de la 1 iunie 2022 până pe 31 decembrie 2022”, a completat Boloş.

„Astăzi, pe ordinea de zi avem două ordonanţe deosebit de importante pentru programul nostru guvernamental. Ambele fac parte din reglementările pe care şi le-a asumat Guvernul pentru punerea în aplicarea a programului «Sprijin pentru România» şi în felul acesta reuşim să conturăm întreg setul de măsuri pentru ca pachetul să devină funcţional. Prima ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta astăzi este cea referitoare la voucherele care vor fi acordate cetăţenilor cu nevoi, în sensul în care pot să beneficieze de masă caldă sau să procure alimente. E vorba de 3 milioane de persoane care vor beneficia de aceste vouchere, o dată la două luni. E o măsură a cărei valoare totală e de aproximativ 3,1 miliarde lei, iar 50%, jumătate din aceşti bani vor proveni din fonduri europene”, a afirmat Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de luni a Executivului.

Premierul a prezentat câteva detalii şi despre cea de-a doua OUG pe care o va aproba Guvernul prin care este alocată o a doua tranşă de 3,5 miliarde lei pentru proiecte de investiţii, banii provenind tot din fonduri europene.

„Cea de-a două ordonanţă de urgenţă este cea prin care continuăm să susţinem proiectele de investiţii. Pratic este o soluţie guvernamentală prin care reuşim ca, la mai puţin de o lună, să venim cu acel sprijin de aproximativ 5,2 miliarde lei. Ordonanţa de urgenţă pe care o aprobăm astăzi se referă la cea de-a doua tranşă, în valoare totală de 3,5 miliarde lei şi acestea sunt fonduri care vin, de asemenea, din fondurile alocate de la UE. E o măsură care aduce beneficii pe termen mediu şi lung şi, de asemenea, apreciem ca fiind foarte importantă pentru că va duce la finalizarea obiectivelor importante de investiţii şi discutăm aici de peste 7.000 de proiecte care îşi vor găsi finalitatea prin această măsură”, a completat Ciucă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here