Guvernul Orban 2 ajunge la Parlament. Lista miniștrilor, aprobată de PNL. Prima reacție a lui Ludovic Orban

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Programul de guvernare actualizat şi lista guvernului ajung, luni, la Parlament, pentru procedura de învestire a Guvernului Orban 2.

Premierul nominalizat pentru noul Cabinet, Ludovic Orban, s-a declarat, luni dimineață, mulţumit de activitatea miniştrilor săi, confirmând public că PNL va merge în Parlament cu echipa care a format și Guvernul Orban 1.

Obiectivul PNL de asigurare a bunei guvernări nu poate fi atins fără recurgerea la alegeri anticipate, a mai arătat Ludovic Orban, într-o declarație de presă susținută luni.

Anterior, în cursul dimineții, Biroul Executiv Național al PNL aprobase, în unanimitate, următoarea listă de miniștri:

 • Raluca Turcan – viceprim-ministru
 • Florin Cîţu – ministrul Finanţelor Publice
 • Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne
 • Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe
 • Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei
 • Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale
 • Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
 • Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
 • Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
 • Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
 • Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
 • Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene
 • Victor Costache – ministrul Sănătăţii
 • Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării
 • Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii
 • Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului
 • Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale

„Programul de Guvernare PNL a fost actualizat. Au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate si deja realizate în trei luni de guvernare și adăugate noi măsuri pe termen scurt (…) Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a scris Ionel Dancă, pe contul său de Facebook, luni dimineață.

Ludovic Orban a confirmat luni și că, în cursul zilei, toate cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate în ultima ședință a Guvernului Orban 1 vor merge la Monitorul Oficial. Este treaba Avocatului Poporului să le conteste sau nu, a fost mesajul lui Orban, în acest context. Liderul PNL a subliniat că e vorba de acte normative serioase.

Atacul PSD la CCR și replica PNL

Ce se va întâmpla în caz că PSD va încerca să tergiverseze ajungerea la alegeri anticipate? „Avem ac de cojocul lor şi pentru această eventualitate. Dar nu vă pot spune acum, veţi afla”, a arătat liderul PNL, într-o declaraţie de presă, susţinută sâmbătă la Palatul Parlamentului. Iar luni dimineață, Orban a repetata mesajul. „Îi va umple de ridicol”, a punctat politicianul liberal. Potrivit acestuia, partidul va veni cu soluții în caz că PSD va recurge la un boicot fățiș a procedurii de declanșare a anticipatelor.

O ședință importantă are loc, tot luni, și laa PSD. Este vorba de Comitetul Executiv Național, în care social-democrații vor discuta strategia la învestirea Guvernului Orban 2, pe lângă stabilirea datei Congresului.

Liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a anunțat totodată că PSD sesizează luni Curtea Constituţională cu privire la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban în funcţia de premier.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, joi, pe Ludovic Orban în calitate de premier, pentru a forma un nou guvern. „Avem un guvern liberal, care a venit cu o agendă reformatoare, care a dorit să repare greşelile guvernelor pesediste”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după consultările de joi de la Cotroceni.

„În schimb, pe de altă parte, PSD doreşte să oprească lucrurile”, a arătat şeful statului, dând exemplul alegerii în două tururi a primarilor.

„Soluţia corectă în această situaţie este întoarcerea la electorat, mai simplu spus înseamnă alegeri anticipate, prima mea opţiune” – a precizat Klaus Iohannis.

„La consultări de la Cotroceni, unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid în privința alegerilor anticipate. „Până atunci, facem următorul pas foarte concret – desemnarea lui Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern”, și-a încheiat Klaus Iohannis declarația de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here