Cât a costat până acum conflictul din Siria: 500 de miliarde de dolari

Sursa: Facebook

Cea de a cincea reuniune tripartită pe tema Siriei la care au luat parte preşedintele Turciei, Rusiei şi Iranului – Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin şi Hassan Rouhani – s-a încheiat cu rezultate concrete, scrie publicația Haberturk.

Cele mai importante progrese înregistrate la summit au fost eliminarea asperităţilor referitoare la înfiinţarea comitetului pentru stabilirea noii Constituţii şi mesajul unitar privind „soluţia politică”. S-a reuşit eliminarea neînţelegerilor privind unele nume care urmează să fie incluse pe lista celor 50 de membri ai comitetului. A fost vital mesajul „Ne aşteptăm ca până în 2020-2021 să se instaureze în Siria o nouă atmosferă politică”.

Se pare că liderii s-au înţeles asupra unui proces de reconstrucţie centrat pe modificarea situaţiei actuale din Siria şi pe anumite capitole prioritare. În cadrul reuniunii, cei trei au atras atenţia că războiul civil din Siria a generat până acum costuri de aproape 500 de miliarde de dolari.

Subiectul care a atras cel mai mult atenţia persoanelor celor care urmăresc evoluţiile din Siria este integritatea teritorială în regiune. În prezent, putem vorbi despre o hartă a Siriei împărţită în patru. Zona pe care o controlează regimul Assad este clară; la Idlib avem opoziţia; mai este regiunea în care au avut loc operaţiunile Scutul Eufratului şi Ramură de Măslin (Turcia şi Armata Liberă Siriană); iar cea de a patra zonă este cea controlată de organizaţia teroristă PYD-YPG, sub acoperişul SDG (Forţele Democrate Siriene).

Numai că această situaţie este temporară. Putem spune că cea mai clară poziţie faţă de situaţia actuală o au Turcia şi Siria.

În mod normal, regimul sirian este îngrijorat de divizarea ţării. Din cauza faptului că perspectiva divizării va afecta cel mai mult ţara noastră, Turcia are o poziţie la fel de sensibilă ca a Damascului referitor la integritatea teritorială a Siriei.

Exact din acest motiv, este important faptul că reuniunea tripartită Turcia, Iran, Rusia a transmis încă o dată mesajul „Susţinem integritatea teritorială a Siriei. Toate elementele străine trebuie să se retragă din Siria”.

Ştim că prezenţa militară a Turciei în Siria este temporară. După ce Siria se va stabiliza politic, se va stabili noua Constituţie şi se va asigura o tranziţie, desigur că se va realiza şi un calendar al retragerii. Prin prevederile noii Constituţii, zonele controlate de opoziţie vor fi incluse în teritoriul unitar sirian. Cel mai sensibil aspect în această privinţă va fi prezenţa americană din estul Eufratului.

La reuniunea tripartită, mai ales Rouhani şi Putin au transmis mesajul că „Poziţia americană din Siria nu este legitimă”. Nici Turcia nu este de altă părere, din cauza faptului că aliatul Americii din acel areal este organizaţia teroristă PYD.

Principala întrebare este, cum vor fi scoase Statele Unite din regiune în urma acestui acord la care s-a ajuns?

Nu trebuie să încercăm să interpretăm afirmaţia lui Rouhani „SUA au sprijinit teroriştii din Siria” independent de declaraţia „Prezenţa teroristă la Idlib a sporit considerabil”. 

În mod similar, declaraţia lui Putin „Vom sprijini la Idlib armata siriană împotriva teroriştilor” a indicat că va începe un nou proces în privinţa Idlibului.

În această situaţie, ne punem întrebarea „Spre ce puncte de observaţie îşi va retrage poziţia Turcia, în urma acordului de la Astana privind zona de securitate?”. Iar mesajele transmise de cei trei lideri că „Nu există diferenţe de opinie în privinţa abordării privind grupările radicale de la Idlib” va face să se întoarcă în curând toate privirile către Idlib.

Cea mai mare îngrijorare a Turciei dinspre această parte este legată de un nou val migrator.

Preşedintele Erdoğan a vorbit despre „Construcţia de locuinţe, şcoli, spitale şi locuri de muncă de-a lungul frontierei siriene, pe o distanţă de 450 de kilometri, de la vest la est”.

Cei care gândeau – când Erdoğan vorbea despre proiect – „Oare vom da pământ sirienilor?”, trebuie să îşi revizuiască poziţia legată de zona în care se vor construi aceste locuinţe şi de situaţia din imediata vecinătate a frontierei.

Nu trebuie să ne gândim la această situaţie independent de structura demografică pe care o administrează organizaţia teroristă PYD şi în care şi-a găsit baza propice pentru a ameninţa frontierele noastre.

Să extindem problema şi să facem încă un pas înainte. Dacă se adevereşte proiectul despre care vorbea Erdoğan, Turcia, prin noua structură socială care se va forma la frontiera de sud, ar putea strica pentru următoarea sută de ani planurile unora de a modifica harta.

Poate unul dintre cele mai interesante aspecte ale reuniunii a fost momentul în care preşedintele Putin a recitat versetul 103 din pilda coranică a lui Ali Imran (versetul se referă, în linii mari, la păstrarea credinţei şi a speranţei la unitate: „Voi aţi fost odată duşmani şi El v-a adus inimile împreună, pentru ca prin binecuvântarea Lui să deveniţi fraţi” – n.red.). Putin ne-a avertizat cu pilde din cartea noastră /sfântă/. În acel moment, am văzut că în sală lumea a început să zâmbească, mai ales delegaţia din Iran.

La conferinţa de presă, s-a vorbit şi despre situaţia din Yemen. Liderii au declarat că „La fel ca în Siria, şi în Yemen se poate ajunge la o soluţie prin eforturile şi acordul ţărilor din regiune”.

A fost interesant mesajul pe care Putin l-a transmis de la Ankara Arabiei Saudite.

În urma atacurilor cu rachete cu care s-a confruntat în ultima perioadă Arabia Saudită din partea miliţiilor houthi şi a atacurilor cu drone asupra instalaţiilor petroliere Aramco, Putin a spus: „Şi ei trebuie să îşi asigure securitatea. Am vândut Iranului sisteme S-300, Turciei S-400, şi Arabia Saudită poate cumpăra S-400 şi să îşi asigure securitatea. Noi avem grijă de banii pe care îi câştigăm şi de zonele în care ne extindem”, a fost mesajul transmis întregii lumi.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here