Happy end pentru americani: au reușit să recupereze înaintea rușilor epava avionului F-35 prăbuşit în Mediterana luna trecută

Americanii au reuşit, în cadrul unei operaţiuni de salvare strict-secrete desfăşurate împreună cu militarii britanici şi italieni, să recupereze epava avionului „invizibil” F-35 care s-a prăbuşit luna trecută în Marea Mediterană în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth al Marii Britanii. În acelaşi timp, un marinar aflat la bordul  navei care a publicat în spaţiul online imaginile cu momentul accidentului, a fost arestat, informează Sky News.

Recuperarea aeronavei în valoare de 117 milioane de euro s-a desfăşurat în urma unei operaţiuni de salvare strict secrete care s-a desfăşurat pe durata a 7 zile şi în care au fost implicate Marea Britanie, Italia şi SUA.

Avionul a căzut în mare şi s-a scufundat la o adâncime de aproximativ 1.600 de metri imediat după decolarea de pe portavion. Pilotul a reuşit să se catapulteze la timp, a fost salvat din apă şi adus în siguranţă la bord.

Recuperarea a fost o cursă contracronometru după ce oficialii NATO îşi exprimaseră iniţial îngrijorarea în legătură cu posibila recuperare a aparatului de către Rusia şi, implicit, riscul ca Moscova să obţină date despre tehnologiile secrete folosite la realizarea acestui avion (radar, avionică, materiale care îl fac greu de detectat pe radar etc.)

„Îl vom recupera primii, vă garantez”, a declarat generalul Simon Doran, ofiţerul american cu cel mai înalt grad de la bordul portavionului Queen Elizabeth.

Surse ale ministerului englez al Apărării, citate de Sky News, s-au declarat „plăcut suprinse” de faptul că recuperarea epavei s-a făcut într-un timp atât de scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here