Îmblânzirea noului Vest sălbatic

Sursa: Kremlin.ru

„În mod tradițional, SUA au favorizat un internet în mare parte nestructurat pentru a promova fluxul liber de idei și informații. Dar entuziasmul SUA pentru un astfel de internet scade, pe măsură ce dușmanii exploatează această deschidere pentru a-i submina democrația și a fura proprietatea intelectuală importantă pentru funcționarea și avantajul comparativ al economiei sale”, scrie Richard Haass, pentru Project Syndicate.

<< În timpul Războiului Rece, reuniunile la nivel înalt dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică au fost adesea dominate de acorduri de stabilire a limitelor pentru armele nucleare și a sistemele construite pentru a le livra. SUA și Rusia discută în continuare aceste subiecte, dar la recenta lor întâlnire de la Geneva, președintele american, Joe Biden, și președintele rus, Vladimir Putin, s-au concentrat, deloc în mică măsură, asupra modului de reglementare a comportamentului într-un domeniu diferit: ciber-spațiul. Mizele sunt la fel de mari.

Nu este greu de înțeles de ce. Ciber-spațiul și internetul sunt esențiale pentru funcționarea economiilor moderne, a societăților, a sistemelor politice, militare și a aproape orice altceva, ceea ce face din infrastructura digitală o țintă tentantă pentru cei care doresc să provoace perturbări și daune extraordinare, la un cost minim.

Mai mult, statele și actorii nestatali pot efectua atacuri cibernetice cu un grad ridicat de negare, ceea ce se adaugă tentației de a dezvolta și utiliza aceste capacități. Știm când și de unde este lansată o rachetă, dar poate dura mult timp pentru a descoperi că s-a produs un atac cibernetic, iar pentru a afla cine este responsabil poate dura și mai mult. Un astfel de proces de atribuire, lent și incert, poate face ca amenințarea cu represalii, care se află în centrul descurajării, să nu poată fi realizată.

Ceea ce a pus această problemă pe agenda reuniunii Biden-Putin este că Rusia a devenit din ce în ce mai agresivă în spațiul cibernetic, fie prin crearea de conturi false pe rețelele sociale, pentru a influența politica americană, fie prin accesarea infrastructurii critice, cum ar fi centralele electrice. Consolidarea relevanței problemei este realitatea că Rusia nu este singură: China ar fi obținut acces, în 2015, la 22 de milioane de dosare ale personalului guvernului SUA – care includ informații care ar putea ajuta la a afla cine a lucrat sau încă lucrează pentru comunitatea de informații din SUA.

De asemenea, Coreea de Nord a atacat Sony (și a compromis tot felul de comunicări private) într-un efort de a bloca distribuirea unui film satiric care descrie asasinarea liderului țării. Toate acestea se adaugă la un Vest sălbatic din ultima zi, cu mulți oameni înarmați care acționează într-un spațiu guvernat de puține legi sau șerife pentru a le pune în aplicare.

În mod tradițional, SUA au favorizat un internet în mare măsură nestructurat – „deschis, inter-operabil, sigur și fiabil”, conform unei politici stabilite acum un deceniu – pentru a promova fluxul liber de idei și informații. Dar entuziasmul SUA pentru un astfel de internet scade, pe măsură ce dușmanii exploatează această deschidere pentru a-i submina democrația și a fura proprietatea intelectuală importantă pentru funcționarea și avantajul comparativ al economiei sale.

Întrebarea – mai ușor de pus decât de răspuns – este unde să trasezi linii și cum să îi faci pe ceilalți să le accepte. În primul rând, SUA nu sunt lipsite de contradicții, deoarece, de asemenea, desfășoară spionaj în spațiul cibernetic (gândiți-vă la acesta ca la echivalentul modern al plicurilor deschise pentru a citi e-mailurile altcuiva) și, împreună cu Israelul, au instalat malware pentru a sabota programul iranian de arme nucleare. Deci, orice interdicție a activităților în spațiul cibernetic ar fi probabil parțială.

O idee promițătoare ar fi să urmărim ceea ce au discutat Biden și Putin, și anume, să interzică țintirea infrastructurii critice, inclusiv, dar fără a se limita la, baraje, instalații de producere a petrolului și gazului, rețele electrice, instalații de îngrijire a sănătății, centrale nucleare și sisteme de comandă și control al armelor nucleare, aeroporturi și fabrici importante. Capacitatea cibernetică poate deveni o armă de distrugere în masă atunci când astfel de locuri importante sunt compromise.

Chiar și cu un asemenea acord, verificarea conformității s-ar putea dovedi imposibilă, astfel încât SUA ar dori, de asemenea, să introducă un grad de descurajare pentru a se asigura că părțile la un astfel de angajament îl onorează. Descurajarea ar putea implica dorința declarată de a da răspunsuri simetrice: dacă vizați sau atacați infrastructura noastră critică, vom face același lucru cu a voastră. Descurajarea ar putea fi, de asemenea, asimetrică: dacă vizați sau atacați facilitățile noastre, vă vom sancționa sau vă vom viza interesele în altă parte.

Orice astfel de acord ar trebui, de asemenea, să fie susținut prin acțiuni unilaterale, având în vedere miza și realitatea că alte acorduri (cum ar fi angajamentul Chinei, din 2015, de a nu fura proprietatea intelectuală) au fost încălcate. De exemplu, SUA ar putea dori să ia măsuri pentru a reduce vulnerabilitatea sistemelor sale de valoare ridicată.

De asemenea, ar fi necesar să se declare sau să se negocieze că nu vor fi acceptate pretinsa ignoranță sau negarea implicării guvernului într-o activitate cibernetică agresivă, ca atunci când Putin a spus că guvernul său nu are nimic de-a face cu atacurile ransomware rusești. Aii este o analogie cu terorismul: în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, SUA au arătat clar că nu vor face distincție între grupări teroriste sau guverne care le-au oferit sprijin sau le-au oferit sanctuar. Prin urmare, Rusia va fi trasă la răspundere pentru acțiunile grupurilor care acționează de pe teritoriul său. A insista pe răspundere ar trebui să crească motivația Rusiei de a limita un astfel de comportament.

În timp, un pact SUA-Rusia ar putea servi drept model la care s-ar putea alătura China, Europa și alții. Dacă ar fi extins către China, ar putea fi adăugate interdicții privind furtul proprietății intelectuale (și sancțiuni pentru încălcarea interdicției). Nimic din toate acestea nu se adaugă dezarmării, dar este echivalentul cibernetic al controlului armelor, care este un punct de pornire la fel de bun ca oricare altul. >>

America – turneul de revenire

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here