Imperiul Chirica. Retrospectiva unor suspiciuni de corupție

Reporter de Iași a realizat o retrospectivă Mihai Chirica – investigații documentate luni în șir privind afacerile edilului.

Redăm câteva extrase:

Dragoș Gafița, un prieten de familie, asociat apoi cu soția lui Chirica, a devalizat Servicii Publice, firmă subordonată Primăriei.

Același Gafița a semnat un contract de 80.000 de lei cu firma soacrei lui Chirica, taman în perioada în care bătea palma cu societatea municipalității.

Același Gafița s-a „înfipt” într-o afacere puturoasă, cu iz penal, în care a făcut un profit de 400.000 de euro din contracte atribuite de Primăria Iași din fonduri europene.

Cumetrii lui Chirica, ancorați în bani publici

Mihai Chirica și-a făcut, de mulți ani, o rețea invizibilă de relații, creând „capitalismul de cumătrie”. Ascensiunea cea mai puternică a avut-o Mihaela Tulică: de la gardian la poartă, șefă la Control Urbanism, epicentrul corupției din imobiliare. Unii s-au ales cu autorizații de taxiuri, alții cu spații comerciale, dar cei mai mulți cu funcții bine plătite la Primărie.

La vârsta de 11 luni, bebelușul lui Chirica a cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul său de 500 de euro.

O parte din banii bebelușului au provenit dintr-o tranzacție făcută de mama primarului cu un afacerist ce beneficiase anterior de un schimb de terenuri suspect cu Primăria lui Chirica.

Aceste dezvăluiri au dus la demararea unei anchete de către DNA. La puțin timp după achiziție, ca un adevărat baron, Chirica a asfaltat în secret strada bebelușului.

Vila cu biserică în curte

Alt scandal imobiliar: firma de doi lei a fratelui lui Chirica, muncitor la Antibiotice, a construit la Frasin o vilă de 200.000 de euro cu biserică privată în curte. Deși fratele a mărturisit că nu a fost niciodată acolo și mașina primarului a fost fotografiată la șantier, Chirica a negat că e a lui.

Contracte cu Primăria, contracte cu firma fratelui

Se vede din avion că ceva este suspect: firme care au livrat materiale de construcții pentru vila de la Frasin fie au avut contracte cu Primăria Iași, fie sunt legate de interesele Conest, societatea de casă a municipalității, unde a lucrat Chirica la un moment dat.

Citiți aici retrospectiva integrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here