În Africa, Wagner ia civilii la țintă. Atacurile mercenarilor ruși fac mai mulți morți și decât ale regimurilor și rebelilor locali

Mercenari Wagner la sediul Districtului Militar de Sud al Armatei Ruse, din Rostov-pe-Don, pe care l-au capturat în 24 iunie / Sursa: TASS

<< Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, este notoriu pentru modul în care a murit: avionul său privat s-a prăbușit pe 23 august, mulți presupunând că  în urma unor ordine venite de la Vladimir Putin, președintele Rusiei. Wagner este, de asemenea, notoriu pentru brutalitatea sa în Ucraina: grupul a fost asociat cu uciderea în masă a civililor din Bucea. Cele mai groaznice atrocități comise de Wagner au avut loc în Africa. Datele arată că grupul a derulat mult mai multe atacuri asupra civililor și a ucis mai mulți oameni obișnuiți în Republica Centrafricană (CAR) și Mali decât în Europa >>, scrie The Economist.

<< Grupul Wagner este o rețea slab structurată de filiale legate de statul rus. Operează în baza unor contracte cu guverne străine, furnizând servicii care variază de la derularea de campanii de dezinformare până la furnizarea de combatanți. Grupul îi permite Kremlinului să participe, cu o responsabilitate redusă, la cruciade străine, să sădească sentimente anti-vestice și să jefuiască resurse naturale.

Guvernele din Republica Centrafricană și Mali au angajat Wagner pentru a-și proteja regimurile și pentru a reprima insurecțiile. Cu toate că nu există date publice complete privind activitățile Wagner, grupul de cercetare, Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), a încercat să le catalogheze utilizând o combinație de articole de știri, postări pe rețelele de socializare și rapoarte ale grupurilor de drepturile omului. De când și-au sporit prezența în Republica Centrafricană, în 2020, și în Mali, în 2021, forțele Wagner au fost implicate în aproximativ 35%, respectiv 10% din evenimentele violente înregistrate acolo.

De la stânga la dreapta: Andrei „Brodiaga” Bogatov, Andrei „Sedoi” Trocev, Alexandr „Ratibor” Kuznețov și Dmitri „Wagner” Utkin sunt decorați cu medalia de Erou al Federației Ruse pentru realizările lor militare în Siria. Ei apar alături de Vladimir Putin, într-o fotografie din 2016, publicată de site-ul de știri independent rus, Fontanka.ru la 21 august 2017. DOCUMENT FONTANKA

Datele de la ACLED arată că Wagner nu se limitează la lupta împotriva rebelilor, ci are tendința de a-i viza pe civili. Atacurile asupra oamenilor obișnuiți – care includ răpiri, violență sexuală și tortură – reprezintă aproape jumătate din confruntările documentate ale Wagner în Republica Centrafricană (CAR) și 60% în Mali. În cazul forțelor de stat sau marilor grupuri insurgente, cifrele sunt între 13% și 37%. Rapoartele din teren ale grupurilor pentru drepturile omului au semnalat, de asemenea, cruzimea mercenarilor.

Violența lui Wagner împotriva civililor nu este doar frecventă, ci și letală. Fiecare atac Wagner asupra non-combatanților, înregistrat în Republica Centrafricană, a dus, în medie, la patru decese, în comparație cu un singur deces în atacurile în care sunt implicate forțele de stat sau rebelii. În Mali, pentru Wagner cifra a fost aproape 7, mai mult decât dublă decât pentru forțele de stat și insurgenți de acolo. Există rapoarte despre trupe Wagner care au ucis sute de oameni în atacuri unice, distrugând sate întregi și incendiind casele cu femei și copii prinși înăuntru.

În total, ACLED înregistrează 1.800 de decese ca urmare a atacurilor grupului asupra civililor africani. Numărul real este cu siguranță mai mare. Jurnaliștii care investighează activitățile Wagner în Africa se confruntă cu arestări. Trei dintre ei au fost asasinați.

Deși trupele de mercenari au fost cunoscute pentru atacuri oportuniste în scop personal, unele evenimente au avut probabil mandat dat de guverne. În Mali și într-o măsură mai mică în Republica Centrafricană, Wagner a lucrat alături de forțele de stat pentru a viza comunitățile despre care se crede că au legături cu rebelii. Organizația are și obiective financiare. Companiile legate de Wagner controlează mai multe mine de diamante în Republica Centrafricană. Securitatea excesivă le transformă în zone cu un risc crescut de violență împotriva civililor.

Încă nu este clar ce va însemna moartea domnului Prigojin pentru Wagner sau pentru influența Rusiei în străinătate. Dar indiferent se va întâmpla în continuare, liderul mercenar lasă în urmă o moștenire oribilă. >>

Ce nu a îngropat Putin odată cu Prigojin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here