În ciuda sancțiunilor, familia lui Putin își cumpără în continuare din Occident iahturile și piesele de schimb pentru avioanele private

Surse foto: The Insider

În ciuda interdicției de vânzare a iahturilor către Rusia, velierul de lux, de fabricație franceză, Immortal Dreamer, a fost achiziționat recent de o firmă legată de Mihail Șelomov, nepotul lui Vladimir Putin. Între timp, în contextul în care aviația civilă rusă suferă avarii constante din cauza lipsei pieselor de schimb, firma care deservește avionul privat al Alinei Kabaeva, amanta de multă vreme a lui Putin, reușește cumva să importe componente de fabricație occidentală. Pentru acea norocoasă mână de ruși suficient de apropiați de președintele pe viață al țării, viața continuă aproape ca și cum invadarea Ucrainei de către țara lor nu ar fi avut loc niciodată, notează The Insider (în rusă – AICI, în engleză – AICI).

Immortal Dreamer

Sancțiunile occidentale interzic vânzarea de iahturi către Rusia. Dar dacă ești membru al familiei lui Putin, se pare că regulile nu mai se aplică.

Vasul cu pânze Immortal Dreamer a fost construit în Franța în 2023, la șantierul naval CNB (Construction Navale Bordeaux). Dezvoltarea acestui model Lagoon Seventy 7 a fost supervizată de celebrul proiectant francez Patrick le Quement.

Sursa: The Insider

Iahtul cu patru cabine găzduiește 18 pasageri. „În interiorul lui SEVENTY 7, scăpați de cotidian și experimentați viața la bord într-un mediu de detalii elegante și materiale fine”, se poate citri într-unul dintre materialele promoționale ale iahtului.

Iahtul a fost lansat la apă la începutul lui 2023, iar în luna august a aceluiași an, conform documentelor vamale consultate de către The Insider, a fost adus în Rusia tranzitând Turcia. Intermediar a fost Burevestnik Group, al cărui proprietar, Andrei Boiko, este cunoscut ca importator de iahturi apropiat de Kremlin. Unul dintre angajații grupului Burevestnik a figurat printre membrii seniori ai echipajului Șeherazada – cel mai faimos iaht al lui Vladimir Putin și Alinei Kabaeva, care a fost completat cu sală de judo și face parte dintr-o listă lungă și infamă de „discoteci acvatice”.

Iahtul Immortal Dreamer a fost achiziționat de necunoscuta firmă Merkurii («Меркурий»). O investigație The Insider asupra proprietarilor, managerilor și angajaților oficiali ai Merkurii a dezvăluit că mulți dintre aceștia sunt, de asemenea, angajați de Akțept («Акцепт»), o companie personală a nepotului lui Putin, Mihail Șelomov (foto). Șelomov, fiul unui verișor al lui Putin, controlează active evaluate la peste un miliard de dolari.

Sursa: The Insider

Merkurii a fost fondată în 2014 de Oksana Moskalenko, un angajat al Akțept. Ambele companii au aceeași contabilă, pe Tatiana Vorojbit. Actualul fondator și CEO al Merkurii, Alexandra Lașaeva (foto), își primește salariul de la JSC ARB Management (АО «АБР Менеджмент»), firma care administrează activele de la banca Rossia atât pentru Șelomov, cât și pentru Iuri Kovalciuk, oligarhul care este probabil cel mai apropiat dintre toți de Putin personal.

Sursa: The Insider

Noul iaht francez a costat firma Merkurii peste 700 de milioane de ruble (aproximativ 7,85 milioane de dolari). Potrivit datelor obținute de către The Insider, fondurile acestei companii de fațadă provin aproape exclusiv de la Arotron (АО «Аротрон»), care transferă banii către Merkurii prin contracte de împrumut. Arotron a fost, de asemenea, un sponsor al celebrului palat al lui Putin din Ghelendjik, care a fost dezvăluit într-o investigație a Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, în 2021. Fondatorul Arotron, Alexandr Plehov, este, de asemenea, identificat ca managerul offshore al violoncelistului Serghei Roldughin, un apropiat al lui Putin, care este suspectat că a servit ca proprietar nominal al bunurilor aparținând însuși președintelui.

Alte legături dintre iahtul cumpărat din Franța și familia lui Putin sunt adresele de e-mail folosite de angajații Merkurii. The Insider a menționat că aceste adrese aparțin domeniilor corporative llcinvest.ru și mksmail.ru, care sunt folosite de angajați ai companiilor aparținând nu numai lui Șemelov, nepotul lui Putin, ci și lui Iuri Kovalciuk și fostei amante a președintelui, Svetlana Krivonoghih.

Aproape imediat după ce a fost importat în Rusia, iahtul Immortal Dreamer a fost rebotezat. Acum se numește „Kamceatka”, după peninsula din Orientul Îndepărtat. Ultima dată când „Kamceatka” a apărut pe radar a fost în primăvara acestui an, lângă Tuapse, o stațiune rusească de pe coasta Mării Negre. Potrivit datelor obținute de The Insider, Merkurii își închiriază acostarea de la Complexul Tehnic și de Cercetare Aviației Taganrog „G. M. Beriev” (TANTK), care produce avioane amfibii pentru clienți printre care se numără și Ministerul Rus al Apărării. Legătura dintre iaht și TANTK poate părea ciudată la început, dar explicația este simplă: TANTK deține un hidro-aerodrom în apele Golfului Ghelendjik, precum și un resort Gelendzhik care are propriul dig.

Potrivit unor informații privind rezervări la companii aeriene, obținute de The Insider, nepotul lui Putin, Șelomov, vizitează frecvent coasta Mării Negre. Călătorește cu soția și cei doi copii ai săi de la Sankt Petersburg la Soci, deoarece aeroportul Ghelendjik a fost închis – din motive de securitate – de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Nici Șelomov și nici companiile implicate în importul iahtului francez de lux în Rusia nu se află sub sancțiuni occidentale.

Avionul privat al Alinei Kabaeva

The Insider a mai descoperit că, în mod similar, sancțiunile nu împiedică livrarea în Rusia de piese pentru avionul privat de lux al Alinei Kabaeva.

Aviația civilă rusă în ansamblu a fost puternic lovită de sancțiuni internaționale, transportatorul fanion al țării, Aeroflot, fiind nevoit să-și canibalizeze unele dintre aeronave pentru piese din cauza restricțiilor la import. Dar, din nou, în practică astfel de restricții par să nu se aplice pentru membrii anturajului lui Putin.

Kabaeva, soția neoficială a lui Putin, călătorește cu un avion privat Dassault Falcon 7X în valoare de 3 miliarde de ruble (33,6 milioane de dolari). Acest avion — cel puțin până de curând — a fost deservit de Russair («Руссэйр»), care îl închiriază de la asigurătorul Sogaz, ai cărui acționari, la începutul anilor 2000, erau formați din Șelomov, Kovalciuk și alte persoane apropiate de Putin.

Sursa: The Insider

Trei persoane acționează ca beneficiari formali ai „Russair”, prin firma „Breeze” (ООО «Бриз»): Olga Narovskaia, Ekaterina Godzelih și Alexandr Samosiuk. Toate sunt, de asemenea, conectate la active controlate de prietenii, familia și „portofele” lui Putin (proprietari nominali, cum ar fi Roldughin).

Potrivit The Insider, Narovskaia își primește salariul de la firma Soluții de investiții (ООО «Инвестиционные решения»), care este deținută de foștii colegi de clasă ai lui Putin, Nikolai Egorov și Ilgam Raghimov. Un alt loc de muncă al lui Narovskaia este Binom (АО «Бином») — care s-a dovedit a fi proprietarul oficial al palatului lui Putin din Ghelendjik.

Samosiuk este CEO al firmei Soluții de investiții, precum și angajat cu normă parțială al Akțept, companie condusă de nepotul lui Putin, Șelomov. Godzelih, al treilea beneficiar la vedere al companiei aeriene, apare menționat și ca angajat al Akțept.

„Russair” nu face obiectul sancțiunilor și continuă să primească piese de schimb pentru avionul privat de lux Falcon, produs în Occident, chiar dacă țările occidentale continuă să întârzie livrarea aeronavelor F-16 Fighting Falcon promise de mult timp către Ucraina. În 2023 și 2024, conform informațiilor vamale disponibile The Insider, Russair a importat în Rusia un transceiver, inele O și garnituri, o manta de prindere, elemente de fixare Dzus, cablu de împământare, surse de alimentare de rezervă, anvelope de avioane, stingătoare de incendiu, traverse, șaibe, piulițe, țevi de eșapament, butelii de heliu, hote de fum, console, elice, o cască audio, măști de oxigen pentru piloți, precum și multe alte bunuri pentru jet-ul privat Falcon.

Producătorii acestor piese sunt cu toții occidentali, provenind din SUA, Franța, Canada și MreaBritanie: Dassault, SAE, EADS, Honeywell, Military Standards, National Aerospace Standards, AmSafe, Michelin Air Tires, L’Hotellier, Essex, HellermannTyton, Pratt & Whitney, Telex Communications, Harvard industries, General Electric, Intertechnique, B/E Aerospace, Camcar LLC, ESSEX, Fastener Technology, Kell-Strom, Liebherr, NAV-AIDS, PL Porter, Saft.

Piesele de schimb pentru compania aeriană personală din anturajul lui Putin continuă să se îndrepte spre Rusia prin Turcia, Emiratele Arabe Unite și Maldive. Lanțurile de aprovizionare implică firmele Al Abrar General Trading, Ats Heavy Equipment & Machinery Spare Parts Trading, Count Asia (Kazahstan) și J. A .R W Shops And Tools Maint.

Nu ai dreptul să nu lupți. Cum sunt făcuți pachet și trimiși pe front rușii care aleg pușcăria în locul întoarcerii în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here