Marius Balo | În sfârșit acasă, după 8 ani într-o închisoare chineză. „Este cea mai fericită zi din viața mea”

Marius Balo Marius Balo, profesorul care a petrecut 8 ani de închisoare în China a ajuns acasa, Observator News
Marius Balo Marius Balo, profesorul care a petrecut 8 ani de închisoare în China a ajuns acasa, Observator News

Marius Balo, profesorul de română care a fost închis în China pentru o presupusă fraudă în valoare de 80 de dolari, a ajuns în final acasă, la sfârșitul unui calvar de opt ani. 

Zâmbitor

Domnul Balo, acum în vârstă de 40 de ani, a apărut zâmbind în timp ce era întâmpinat de unchiul și avocatul său, la aeroportul din orașul lui natal Cluj-Napoca, duminică seara.

Părea relaxat, dar își pierduse cea mai mare parte din păr, posibil din cauza condițiilor infernale din închisoarea din Shanghai, unde și-a petrecut ultimii opt ani.

Primele sale cuvinte la sosire au fost: „Nu am dormit de trei zile, levitez cu toată emoția. Este cea mai fericită zi din viața mea. Am visat la acest moment atât de mult timp. M-am tot pregătit mental pentru acest moment, zile, săptămâni și luni la rând. Și acum situația este oarecum suprarealistă”, au relatat Antena 1.

Cu o zi înainte de plecarea sa din China, domnul Balo a declarat pentru Universul.net: „O zi grozavă pentru a învia în Ziua Învierii”. Am decis să amânăm publicarea acestui comentariu până la sosirea lui în România.

Fraude în contract

Domnul Balo sosise în China în 2010 pentru a lucra ca profesor de engleză la universitate și a fost arestat de autoritățile chineze în martie 2014, fiind acuzat de o presupusă fraudă contractuală în valoare de 80 de dolari americani, iar mai târziu, în 2016, a fost condamnat la opt ani de închisoare și amendat cu 13.600 de euro.

Apoi a petrecut opt ani în captivitate, în condiții istovitoare, în sistemul închisorii din China.

Peter Humphrey, un expert în China, din Marea Britanie, care el însuși a fost încarcerat în mod arbitrar în China, a vorbit cu unul dintre foștii colegi de celulă ai domnului Balo pentru o relatare exclusivă, publicată de Universul.net luna trecută.

Eșecuri

Domnul Balo a ajuns în București duminică, de Paștele Ortodox, iar ulterior a luat un zbor spre Cluj. Întoarcerea sa a fost descurajată de o serie de eșecuri după eliberarea sa din închisoare la sfârșitul lunii martie. O izolare strictă în Shanghai a însemnat că data plecării lui a fost amânată de mai multe ori.

În noiembrie 2020, domnul Balo a declanșat o grevă a foamei în semn de protest față de întârzierea eliberării sale și de nerealizarea transferului său în România. El a făcut un apel emoționant către România să-l aducă, lucru pe care România nu a reușit să-l facă.

Inuman

Reprezentanții legali ai domnului Balo au denunțat condițiile în care a fost deținut la închisoare ca fiind „inumane” și au susținut că a trebuit să lucreze 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână pentru a obține dreptul la hrană. >>

Victorie uriașă împotriva extremei drepte. Ce urmează după realegerea lui Macron? Analizele Le Monde și Le Figaro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here