În teren, niciun semn. Se îndoiesc chiar și bloggerii pro-război că rușii ar fi ucis 600 de militari ucraineni, răzbunare pentru Makiivka

Sursa: Twitter

La scurt timp după lovitura Forțelor Armate ale Ucrainei asupra unei cazărmi cu militari ruși mobilizați, la Makiivka, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat o „acțiune de răzbunare”, menționând lovirea unui punct de desfășurare al armatei ucrainene, care s-ar fi soldat cu moartea a sute de luptători ucraineni. Cu toate acestea, observă Meduza, încă nu există o confirmare independentă a acestor informații, dar există date care indică faptul că nu au existat deloc victime.

„Peste 600 de militari ucraineni au fost uciși”, a declarat, pe 8 ianuarie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, acesta adăugând că în cazărmile vizate, din Kramatorsk, s-ar fi aflat peste 1.300 de militari.

Comandamentul Forțelor Armate Ucrainene a respins imediat aceste afirmații, afirmând că „informația este la fel de adevărată precum datele despre modul în care ne-au distrus toate HIMARS-urile”. În același timp, existența atacurilor asupra orașului Kramatorsk nu a fost contestat: chiar înainte de intervenția lui Konașenkov, autoritățile municipale spuseseră că trupele ruse au lansat șapte lovituri cu rachete în noaptea de 8 ianuarie, iar clădirile a două instituții de învățământ au fost avariate. Nu au fost raportate victime.

Prezența unui număr mare de victime a fost pusă sub semnul întrebării și de corespondenții publicațiilor occidentale aflați în Kramatorsk.

Antti Kuronen, jurnalist pentru compania finlandeză de radiodifuziune, Yle, a publicat fotografii cu cratere de obuze, precum și cu o clădire de școală avariată de bombardamente. El a notat că școala nici măcar nu era izolată, lucru ciudat pentru un punct de desfășurare militară. Potrivit jurnalistului, nici el, nici vreunul dintre localnici nu au văzut cadavre sau ambulanțe.

Jurnaliștii Reuters, care au verificat și clădirile avariate, nu au găsit semne evidente că soldații ar fi folosit locul pentru a locui acolo și nici urme de sânge și rămășițe umane. Agenția a menționat că nu au existat lovituri directe asupra clădirilor. Jurnaliștii CNN, la rândul lor, au nu au observat „activități neobișnuite” în Kramatorsk și în împrejurimi, inclusiv la morga orașului.

Versiunea Ministerului Apărării al Federației Ruse a fost pusă sub semnul întrebării și de canale de Telegram rusești pro-război. „Informatorul militar” a numit declarația lui Konașenkov „praf în ochi” și „operațiune mediatică de răzbunare”, remarcând, pe baza fotografiilor de la Kramatorsk, că nu au existat lovituri directe asupra clădirilor.

Pe canalul Grey Zone, considerat apropiat de grupul de mercenari Wagner, a apărut o postare caustică, în care se afirmă că, deși clădirile căminului nu au fost distruse, „nu trebuie descurajat întrucât, după cum se vede, centrul decizional ukronazist se află de fapt în garaj [unde a căzut racheta]”.

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here