Înainte de Brexit, Papa Francisc a canonizat un cardinal britanic

John Henry Newman, cel mai cunoscut anglican convertit la catolicism, a fost canonizat duminică în cadrul unei ceremonii oficiate de Papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

Prinţul Charles a condus delegaţia Marii Britanii care a participat la ceremonie. Anterior slujbei, moştenitorul tronului a declarat pentru ziarul L’Osservatore Romano că această canonizare „va fi un motiv de sărbătoare nu doar în Marea Britanie, şi nu doar pentru catolici, ci pentru toţi cei care preţuiesc valorile care l-au inspirat” pe John Henry Newman.

Vatican News, agenţia oficială de ştiri a Sfântului Scaun, a făcut portretul primului sfânt englez de când Regele Henric al VIII-lea s-a rupt de Biserica Catolică şi a creat Biserica Anglicană, în secolul XVI. 

„John Henry Newman, preot, cardinal și teolog, s-a născut la Londra în 1801, iar viața sa a fost un adevărat pelerinaj în căutarea adevărului. Botezat în Biserica Anglicană, pentru care a devenit diacon, după o intensă perioadă de căutare și rugăciune înțelege că Biserica Romei este adevărata păstrătoare a învățăturilor lui Isus Cristos. A îmbrățișat credința catolică în 1845 și doi ani mai târziu a fost sfințit preot catolic. A fondat Oratoriul Sfântului Filip Neri în Anglia. Creat cardinal de papa Leon al XIII-lea, a murit la Birmingham pe 11 august 1890. În 2010 a fost proclamat Fericit la Londra de papa Benedict al XVI-lea, care spunea la omilia beatificării: ”Existența lui Newman ne învață că pasiunea pentru adevăr, pentru onestitatea intelectuală și pentru convertirea genuină comportă un mare preț care trebuie plătit”. Comemorarea liturgică a Sfântului Ioan Henric Newman, primul Sfânt ”Made in England” de la schisma din 1532, se celebrează anual pe 9 octombrie, ziua primirii sale în Biserica catolică.” a scris Vatican News, ediția în limba română.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here