Ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru numirea în postul de ambasador al României în Grecia.

La audierile din Parlament, Ciamba a spus că este necesar ca România să aibă un consul și un oficiu consular în Creta, pentru că în timpul verii sunt foarte mulți români care merg acolo și își pierd actele.

În ceea ce priveşte Creta, în primul rând, ca reprezentare, va trebui să găsim un consul onorific. Şi în a doua etapă va trebui să ai un oficiu consular. (…) Iarna e foarte complicat să ai o comunicare foarte bună. (…) E foarte bine să ai pe cineva acolo la nivel local. (…) E şi problema turismului. În Creta ar trebui să ai o reprezentare consulară dublă, pentru că vara ai tot felul de incidente care se întâmplă în orice loc în care sunt foarte mulţi turişti. Turiştii românii îşi pot pierde actele. Ai foarte multe lucruri care se pot întâmpla, accidente şi este foarte bine să ai pe cineva acolo„, a afirmat George Ciamba.

El a mai spus că este necesar ca România să facă parte dintr-un grup de state cu interese comune. „Ca să putem să împingem o agendă europeană avem nevoie de un grup de ţări care să aibă interese similare. (…) Formatul România – Bulgaria – Serbia – Grecia are valoare la nivelul comunităţilor locale. E o continuitate teritorială, ceea ce poate da impuls cooperării transfrontaliere. (…) Schimburile bilaterale trebuie să continue„, a spus Ciamba, citat de Agerpres.

Cunoscut drept unul dintre marii susținători ai lui Liviu Dragnea, George Ciamba este al nouălea ministru pentru care PSD trebuie să găsească înlocuitor.

Ciamba a preluat postul de ministru delegat pentru Afaceri Europene în noiembrie 2018, după demisia lui Victor Negrescu.

Potrivit ziarului România Liberă, „protejatul lui Liviu Dragnea” din Ministerul Afacerilor Externe, secretarul de stat George Ciamba, a fost avansat ilegal în gradele diplomatice. Adică fără a se respecta Statutul Corpului Diplomatic al României.

Protecția lui Dragnea nu e întâmplătoare: George Ciamba a transferat-o la cabinetul său, pe post de consilier, pe Ioana Gheorghiaș, fiica lui Mugurel Gheorghiaș, unul dintre acționarii companiei TelDrum, potrivit jurnaliștilor de la România Liberă.

Înainte ca PSD să câștige alegerile parlamentare din decembrie 2016, George Ciamba, care era ambasador la acea vreme, s-a apucat să lucreze la programul de guvernare al partidului.

Pentru realizarea documentului, a cerut sprijin de la direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Nu degeaba: liderul PSD, Liviu Dragnea, îi promisese șefia Ministerului Afacerilor Externe. Ciamba, însă, a ajuns doar secretar de stat cu atribuții sporite, iar fotoliul de ministru i-a revenit lui Teodor Meleșcanu, de la ALDE.

George Ciamba lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din decembrie 1990, potrivit site-ului MAE.

Din noiembrie 2012, el a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene. A mai fost ambasador în Grecia din 2005 până în 2012. În perioada iulie 2003 – septembrie 2005, a fost secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și, ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Între 1999 și 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001-2003. Anterior primei desemnări în calitate de ambasador, a ocupat funcțiile de director adjunct (1996-1997) și apoi director al Direcției America de Nord (1997-1999). Între 1991 și 1995, a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here