Încep rușii să se răzgândească în privința războiului din Ucraina? Rezultatul surprinzător al unui nou sondaj

Până de curând, mass-media a fost inundată de rezultate șocante ale sondajelor, care au arătat că războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina, în ciuda pierderilor militare și a atrocităților comise de soldați, se bucură de un sprijin de fier în rândul rușilor. Se pare însă că ceva s-a mișcat în sfârșit. Sondajele de opinie recente arată că atitudinile încep să se schimbe.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Levada, un institut rus de cercetare a opiniei publice, marea majoritate a rușilor susțin în continuare războiul din Ucraina, informează Deutsche Welle – citat de Fakt.pl, dar subliniază că ceva a început să se schimbe de la precedentul barometru al opiniei publice.

Intervievatorii au vorbit ultima dată cu rușii la începutul lunii aprilie, la puțin peste o lună după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. La acea vreme, sprijinul pentru invazia în societate era de până la 81%, spre disperarea Occidentului. Mai mult de jumătate dintre respondenți și-au exprimat „sprijinul absolut” (exact 53% dintre respondenți au adoptat această poziție).

Cu toate acestea, a fost nevoie de puțin peste o lună, de zeci de reportaje din presa din întreaga lume – care fac publicitatea crimelor împotriva populației civile și a pierderilor masive ale armatei lui Putin – pentru ca procentul de oameni care priveau cu ochi binevoitori spre războiul din Ucraina să se micșoreze semnificativ.

*Rusia. O mare schimbare în atitudinea societății

Potrivit sondajelor Centrului Lewada, citate de presa germană, la peste două luni de la începutul războiului, au mai rămas doar 74 la sută. Rușii susțin în continuare războiul din Ucraina, care, potrivit mesajului Moscovei, încă funcționează ca o „operațiune militară specială”. La începutul lunii aprilie, patru din cinci (81%) ruși au susținut acțiunile armatei în Ucraina. Numărul persoanelor care își exprimă „sprijinul absolut” pentru invazie a scăzut, de asemenea, semnificativ. Până de curând, mai mult de jumătate dintre respondenți (53%).

Potrivit Deutsche Welle, generațiile mai în vârstă, crescute în Rusia sovietică, se bucură de cel mai mare interes pentru război. Până la 71 la sută dintre ei urmăresc îndeaproape știrile despre situația din Ucraina. Pe de altă parte, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani manifestă foarte puțin interes pentru război. Doar 36 la sută urmăresc evenimentele, deși o parte semnificativă a soldaților ruși care luptă în Ucraina provine din această categorie de vârstă.

Rușii nu sunt de acord cu privire la faptul dacă trupele din Ucraina funcționează conform planului. 48 la sută dintre ei critică faptul că acțiunile din Ucraina durează prea mult. 73 la sută din participanții la sondaj încă cred că Rusia va câștiga, iar 15 la sută consideră că va fi un impas, care merită subliniat. De asemenea, la 60 la 57 la sută, procentul ruşilor convinşi că NATO este agresorul a scăzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here