Începe Bookfest 2023. Italia, invitată de onoare

Sursa: Facebook

Cea de-a XVI-a ediţie a Bookfest – Salonul Internaţional de Carte Bucureşti se va desfăşura între 24 şi 28 mai 2023 la Romexpo, în pavilionul B2. Noi titluri şi colecţii vor fi disponibile la standurile editurilor, întâlniri cu autori şi ilustratori, români sau străini. Italia, ţara invitată de onoare a Salonului Internaţional de carte Bookfest, le propune celor mici întâlniri cu autori şi ateliere de introducere în studiul limbii italiene, anunță News.ro.

Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti, sunt prezenţi zilnic de miercuri, 24 mai, şi până duminică, 28 mai, în intervalul orar 10.00-20.00 (24, 25 şi 28 mai), respectiv 10.00-21.00 (26 şi 27 mai).

Volume noi de Andrei Pleşu, Adrian Cioroianu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieş

Unii dintre cei mai renumiţi autori îşi lansează volume noi la Bookfest 2023, iar publicul îi va putea întâlni la evenimentele dedicate acestor cărţi. Binecunoscut eseist şi filosof, Andrei Pleşu propune cititorilor un titlu îndelung aşteptat de iubitorii criticii de artă: „Capodopere în dialog”. Cartea, apărută la editura Humanitas, reuneşte savuroasele introduceri în intimitatea unor mari opere ale umanităţii, difuzate în cadrul emisiunii „Teleenciclopedia”, în anii ‘70, şi va fi lansată la Bookfest în prezenţa autorului, sâmbătă, de la ora 14.30, la standul editurii.

Teodor Baconschi publică, tot la Polirom, „Făclia de smalţ”. Recomandări iubitoare într-un secol dezordonat, volum în care autorul recomandă autori, artişti şi gânditori, cărţi şi filme de neocolit. Lansarea va avea loc sâmbătă, de la ora 11.30, la standul editurii Polirom.

Istoricul Adrian Cioroianu a alcătuit, în „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, o cronică intimă a Parisului, oraşul unde a fost ambasador al României la UNESCO, între 2015 şi 2020. Cartea a fost publicată de editura Curtea Veche Publishing şi va fi lansată sâmbătă, la ora 13.00, la scena Arena.

Filosoful şi eseistul Gabriel Liiceanu a reunit, în „Exitus”, „patru feluri de a muri”, patru viziuni diferite asupra morţii, „cu adevărat cel mai important eveniment al vieţii”; cartea va fi lansată, în prezenţa autorului şi a scriitoarei Ioana Pârvulescu, sâmbătă, de la ora 13.30, la standul editurii Humanitas.

Mircea Mihăieş revine, la editura Polirom, cu o nouă ediţie a volumul „Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W”, care tratează chestiunea rugăciunii de doliu, a kaddish-ului ca potenţial element de unificare a religiosului şi tradiţiei. Cartea va fi lansată sâmbătă, de la ora 13.00, la standul editurii Polirom.

Viorel Ilişoi spune, în „Eroii mei”, poveştile unor oameni anonimi sau prea puţin cunoscuţi, adevărate exerciţii de admiraţie pentru „învingători sau învinşi, încă în viaţă sau retraşi în anticamera uitării”. Volumul va fi lansat sâmbătă, de la ora 14.30, pe scena Arca, în prezenţa lui Florin Iaru şi a lui Cezar Amariei.

Proza autorilor români, în centrul atenţiei

Proza românească marchează la Bookfest o nouă consacrare a avântului căpătat în ultimii ani. Astfel, Tatiana Niculescu va lansa sâmbătă, romanul „Englezul din Gara de Nord”, bazat pe povestea reală a unui fost pilot britanic, o pledoarie pentru libertate, curaj şi speranţă, în vremuri politice tulburi şi periculoase. Lansarea va avea loc de la ora 15.00, în standul editurii Humanitas, în prezenţa Anei Blandiana şi a Lidiei Bodea.

Tot Humanitas publică un titlu de Iv cel Naiv, „Eu te-am făcut, eu te omor. Un roman de război naiv”, de data aceasta, un volum de proză, care se va lansa vineri, de la ora 19.00, la standul editurii. Cristian Fulaş revine la Polirom cu Specii, un roman politic şi social despre România de azi, în care corupţia, mizeria şi micimea umană sunt ingrediente esenţiale ale celebrei „democraţii originale”. Volumul va fi lansat duminică, la ora 12.30, la standul editurii Polirom. Tot aici, Veronica D. Niculescu revine cu un volum de povestiri, „Quilt. 25 de povestiri cu animale şi oameni”, o carte despre despre frumuseţea explozivă, copleşitoare a lumii, atunci când e ea mai chinuită şi suferinţa ei e mai mare. Lansarea va avea loc sâmbătă, de la ora 16.00, la standul editurii Polirom.

Autori de Nobel, în noi traduceri

Traducerile din literatura universală sunt pentru toate gusturile la Bookfest 2023: între ele, „Anii”, un nou volum al laureatei premiului Nobel pentru Literatură 2022, Annie Ernaux, în traducerea Mădălinei Ghiu, şi „Refugiul timpului” de Gheorghi Gospodinov, autor finalist al Premiului Booker Internaţional din acest an (traducere din bulgară de Mariana Mangiulea Jatop), ambele apărute în colecţia Anansi World Fiction a editurii Pandora M (Grupul Editorial Trei). Lansarea noutăţilor editoriale Anansi va avea loc sâmbătă, de la ora 14.00, pe scena Arena.

Editura Humanitas Fiction publică în colecţia „Raftul Denisei” un nou titlu al laureatului Nobel Mario Vargas Llosa: „Vânturile”, o povestire care oferă o viziune devastatoare asupra unei lumi invadate de inteligenţa artificială, din care au dispărut sărăcia şi maladiile, dar şi idealul (traducere de Tudora Şandru Mehedinţi). Tot la Humanitas Fiction, un nou volum al apreciatei scriitoare israeliene Zeruya Shalev, „Destin”, un roman în care destinul personajelor şi cel al ţării în care trăiesc se întrepătrund măiestrit şi deseori dur (traducere de Ioana Petridean). Lansarea va avea loc sâmbătă, de la ora 16.30, la standul editurii Humanitas.

Editura Polirom publică un nou roman semnat de Amin Maalouf, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani, membru al Academiei Franceze: „Fraţii noştri neaşteptaţi” (traducere de Ana Antonescu) urmăreşte declinul omenirii care se îndreaptă cu paşi repezi spre dezastru şi trage un semnal de alarmă în legătură cu situaţia politică actuală. Lansarea noilor titluri din colecţia Biblioteca Polirom va avea loc duminică, 28 mai, de la ora 12.00, în standul editurii Polirom.

Bookfest Junior, agenda copiilor

Literatura pentru copii îi întâmpină pe micii cititori cu noi titluri semnate de cei mai îndrăgiţi autori ai genului. Alex Moldovan, autorul seriei care o are drept personaj principal pe Olguţa, lansează la editura Young Art (Grupul Editorial Art) romanul „Casa”, a cărui acţiune se petrece în anul 2045, într-o Românie ecologistă, după ce Revoluţia Verde a învins. Apreciatul autor va susţine un atelier de lectură pentru copii în spaţiul Bookfest Junior, în cadrul programului organizat de Asociaţia „De Basm”, vineri, de la ora 17.00. Adina Rosetti publică, la editura Arthur, ultimul volum al trilogiei „Cronicile Domnişoarei Poimâine: Misterul oraşului Lunivineri”, şi va susţine ateliere de lectură pentru copii în spaţiul Bookfest Junior miercuri, de la ora 12.00, şi duminică, de la ora 11.00. Carmen Tiderle, care revine cu o nouă carte plină de umor şi culoare, „Cornute cosmonaute”, la editura Arthur, va întâmpina micii cititori pentru ateliere de lectură joi şi sâmbătă, de la ora 19.00.

Programul de 21 de ateliere lectură pentru copii din spaţiul Bookfest Junior este organizat de Asociaţia „De Basm”, laureată la Gala Premiilor AFCN pentru cel mai bun proiect de promovare a culturii scrise pe anul 2022.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este şi gazda unor dezbateri în care profesioniştii din domeniul editorial vorbesc despre problemelele pieţei de carte şi soluţiile care au fost sau pot fi aplicate.

Lansat de Asociaţia Editorilor din România, Pactul pentru Lectură este platforma care îi adună miercuri, de la ora 18.00, la scena Agora, pe scriitorii Tatiana Niculescu şi Dan Alexe, alături de editorul Gheorghe Erizanu şi Bruno Giancarli, specialist al Asociaţiei Editorilor din Italia, ca să discute despre ce se poate face pentru ca România să nu mai fie chiar ultima piaţă de carte din Uniunea Europeană. „De la 2 miliarde de euro la 300 de milioane de lei – Provocările pieţei de carte italiană şi românească” este titlul evenimentului, iar moderator va fi prof. univ. dr. Mircea Vasilescu, la rându-i autor al unei cărţi de referinţă pe subiect: „Cultura română pe înţelesul patrioţilor” (Humanitas, 2018).

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul  Ambasadei Italiei din Bucureşti, al Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior şi al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here