Incident cu o rachetă lansată de pe un submarin nuclear. Totul sub ochii lui Vladimir Putin

Un incident cu o rachetă s-a produs săptămâna trecută în cursul exerciţiilor strategice de comandament şi stat major „Grom-19”, transmite cotidianul Vedomosti, citat de The Moscow Times.

Incidentul a avut loc sub atenta supraveghere a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care a supervizat joi manevrele de amploare, subliniază Vedomosti, citând surse apropiate Ministerului rus al Apărării.

Submarinul nuclear rusesc K-44 „Riazan”, care face parte din Divizia 28-a de submarine a Flotei Rusiei din Pacific, a lansat pe 17 octombrie o singură rachetă balistică intercontinentală de tipul R-29R asupra unei ţinte situate pe poligonul „Cija” (Marele Nord rus) şi nu două, aşa cum a anunţat Evgheni Ilin, şeful interimar al Direcţiei principale pentru cooperare internaţională din cadrul Ministerului Apărării.

A doua rachetă nu a mai putut fi lansată, submarinul întorcându-se la bază cu ea la bord, potrivit Vedomosti.

Varianta oficialilor ruși

Ministerul Apărării anunţase joi că submarine ale flotei ruse au lansat rachete balistice din Marea Barents, în Arctica, şi din Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus. „Toate rachetele şi-au atins ţintele”, a dat asigurări ministerul, citat joi seara de AFP, transmite Agerpres.

Deşi R-29R, de concepţie sovietică, este considerată o rachetă învechită, nu ea ar fi fost problema, ci unele mecanisme din sistemul de lansare al submarinului, care este la fel de uzat moral şi tehnic, conform surselor citate de Vedomosti.

Comisie de anchetă

O comisie de anchetă, din componenţa căreia fac parte reprezentanţi ai comandamentului Flotei ruse din Pacific, ai Statului Major al marinei ruse şi experţi din industria de apărare, a fost creată ad-hoc pentru a elucida cauzele pentru care racheta nu a putut fi lansată.

„Riazan” este ultimul submersibil de acest tip aflat încă în serviciu, după ce a fost dat în exploatare în 1977. Nici racheta balistică R-29R a cărei lansare a eşuat nu este una nouă, fiind în serviciu de 40 de ani, atrage atenția cotidianul rus.

Deşi se laudă cu un arsenal strategic de ultima oră, autorităţile ruse se bazează în cea mare parte pe vechiul armament, moştenit din epoca sovietică, acesta fiind în prezent adaptat şi îmbunătăţit, conform experţilor militari independenţi de la Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here