„Incursiune minoră” a Rusiei versus „invazie”. Cum interpretează Kievul afirmațiile lui Joe Biden

Foto: Wikimedia Commons

Ucraina consideră că afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden, conform cărora Rusia ar avea mai puţin de suferit în cazul în care recurge la o „incursiune minoră” decât dacă ar întreprinde o „invazie”, nu contravin politicii SUA, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, informează joi Reuters, potrivit Agerpres.

„Dacă este o incursiune minoră”, membrii NATO pot fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea răspunsului, dar dacă ruşii „fac tot ce sunt în stare cu forţele pe care le-au adunat la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia”, a afirmat miercuri preşedintele Biden, care a mai apreciat că situaţia ar putea „scăpa de sub control”.

Această formulare ambiguă despre o incursiune „minoră” a atras critici aspre din partea opoziţiei republicane, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei.

În urma acestor reacţii, Casa Albă a dat asigurări că preşedintele nu a făcut altceva decât să stabilească o diferenţă între o ofensivă „militară”, pe de o parte, şi una „nemilitară, paramilitară sau cibernetică”, pe de altă parte.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa salută faptul că Joe Biden a vorbit despre un răspuns coordonat al Occidentului în cazul în care Rusia ar interveni în Ucraina.

„În mod categoric, aceste cuvinte spuse cu o zi înainte nu trebuie interpretate ca deviind de la întreaga politică a administraţiei americane”, a scris Podoliak într-un mesaj.

După o serie de discuţii diplomatice în Europa săptămâna trecută, Moscova şi Washingtonul urmează să încerce din nou vineri să dezamorseze ameninţarea unui nou conflict în Ucraina în cadrul unei întâlniri la Geneva între secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here