INFO RUSIA | Mobilizații, probleme cu banii / Medicii, îngrijorați / Semnale de la Chișinău / Economiile oamenilor, la apă

Sursa: Viktor Korotaev / Kommersant
  • Bănci precum Sberbank, Promsviazbank (PSB) și VTB emit carduri pentru rușii mobilizați pe frontul din Ucraina, scrie Kommersant, dar martori consultați de publicație susțin că birourile militare de înregistrare și înrolare adesea nu oferă documente militare de identitate, după ce în prealabil reținuseră pașapoartele persoanelor mobilizate. Astfel, apar probleme cu emiterea cardurilor bancare. Dar, mai punctează Kommerant, citând experți din piață, chiar și după ce primirea cardului, nu e exclus ca persoana mobilizată să nu poată gestiona banii de din cont din cauza lipsei infrastructurii și a internetului.

  • Șaptezeci la sută dintre medicii civili și 43,5% dintre medicii militari consideră că mobilizarea parțială a personalului medical va dăuna sănătății publice, întrucât va „agrava semnificativ problema penuriei de personal”. Kommersant citează, în acest sens, un sondaj făcut prin aplicația Ghidul medicului, ce reunește 915.000 de utilizatori. Sondajul în speță, la care au participat 3.318 persoane, a mai relevat și că doar 1% dintre medicii civili din Rusia au experiență de participare la ostilități.

  • Meduza susține că cititori aflați luni pe aeroportul din Chișinău au relatat că pasagerii din Rusia sosiți în R. Moldova nu pot trece granița. Meduza reamintește faptul că, la sfârșitul lunii septembrie, autoritățile moldovenești au anunțat întărirea controlului la frontieră din cauza creșterii preconizate a fluxului intrări din Rusia.

  • Banca Rusiei a elaborat noi proceduri pentru stabilirea cursurilor de schimb oficiale ale valutelor străine față de rublă, pentru a „reflecta mai exact situația de pe piețe”, potrivit site-ului autorității de reglementare, citat de Vedomosti. Potrivit unui comunicat, vor fi folosite surse suplimentare de date, precum extrase de cont bancar și platforme digitale de tranzacționare la bursă. Conform estimărilor Ministerului Economiei al Federației Ruse, până la sfârșitul anului, raportat la septembrie, rubla va pierde aproximativ 8% față de moneda SUA. Se mai estimează că în 2023 rubla va slăbi până la 68,3 pentru un dolar.

  • După declanșarea războiului din Ucraina și impunerea sancțiunilor occidentale, 21% dintre ruși au înregistrat o diminuare a economiilor, iar 5% o creștere a lor, reiese dintr-un sondaj VȚIOM, citat de RBC.ru.

KOMMERSANT | Partidele recunosc că toate abuzurile imaginabile au fost făcute în timpul mobilizării. Nemulțumirile rușilor au năvălit în Duma. Lista

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here