INFO RUSIA | Războinici de coada vacii. Ce dezvăluiri fac militarii ruși / Limba rusă… fără gust / Loc de joacă, dar și tanc / Ce avioane zboară

Sursa: TASS
  • La un an de la începerea invaziei din Ucraina, în armata rusă apar tot mai multe „cinci sutiști”: nu mai fug doar mobilizații aruncați în atacuri sinucigașe, ci și soldații cu contract. În absența unui decret de încetare a mobilizării, este aproape imposibilă rezilierea contractuali, dar mulți caută orice modalitate de a nu se mai întoarce în Ucraina sau de a fi trimiși pe acel front. The Insider a discutat cu trei militari contractuali ruși și a aflat că, de fapt, nu fac nicio pregătire, ci învață cum să asambleze o mitralieră din videoclipuri de YouTube, dau ore în șir cu lopata la gunoiul de grajd, în loc să iasă la instrucție, și nu sunt dornici să fie carne de tun în războiul lui Putin.

  • Kremlinul a transformat limba rusă într-o armă împotriva „dușmanilor” săi, dar tot ceea ce i-a reușit a fost să îi ducă în derizoriu pe cei care o vorbesc, explică filologul Hasan Huseinov, într-un interviu pentru Novaia Gazeta.Europa. Comentând bizarele nume date de autoritățile de la Moscova dronei cu care se mândrește complexul militar-industrial, Bumerang, și unui model autohton de computer, Castor, filologul reamintește concluzia mai multor studii despre limba politică rusă, retorica oficială și ideologia oficială: nu există o ideologie inteligibilă, ci tendința de a face afirmații fără sens. Iar dacă stai să diseci de la cap la coadă declarațiile oficialilor, mai punctează expertul, vei observa un soi de absurditate și prostie. Hasan Huseinov oferă ca exemplu elocvent o afirmație a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov: „Nu am început războiul pe care îl ducem ca să-i punem capăt”. Acesta chiar este un bumerang, mai comentează filologul, potrivit căruia Rusia de azi se confruntă și cu o scădere catastrofală a nivelului de competență al oamenilor în toate domeniile, nu doar în politică.

  • În Nazarovo, teritoriul Krasnoiarsk, pe terenul unei foste grădinițe a fost instalat un vehicul de luptă pentru infanterie, pe care autoritățile intenționează să îl folosească la amenajarea unui parc pentru copii. Viceprimarul Oksana Fedoseieva a declarat, pentru Kommersant, că spațiul zăcea abandonat de mult timp, iar autoritățile și localnicii l-au igienizat. Oamenilor li se promisese că locul va deveni unul de recreere pentru copii. Viceprimarul spune însă că va fi vorba de trei spații distincte: loc de joacă pentru copii, loc de recreere și zonă memorială (aceasta urmând să găzduiască ceremoniile de 9 mai). După scoaterea din circuitul militar, tancul nu prezintă niciun pericol, a mai transmis edilul.
Sursa: Kommersant

  • Guvernul rus a alocat aproximativ 300 de miliarde de ruble pentru achiziționarea de aeronave care fuseseră închiriate de companiile aeriene ruse de la companii străine, a declarat ministrul Transporturilor, Vitali Saveliev, citat de Vedomosti. Experți citați de publicația economică atrag însă atenția asupra faptului că nu e suficient să existe banii: sancțiunile europene și americane impuse Rusiei ridică obstacole în calea ajungerii la înțelegeri de afaceri pe această temă, iar eventualele tranzacții care s-ar încheia pot genera litigii.

  • Și RBC.ru îl citează pe ministrul Transporturilor de la Moscova, dar sub un alt aspect: Flota de aeronave, operată de companiile aeriene ruse, poate fi menținută în stare de funcționare încă aproximativ zece ani. Potrivit oficialului, vârsta medie a avioanelor de fabricație autohtonă și străină este de 15 ani, iar din cele 1.167 de aparate niciunul nu ar fi căzut victimă canibalizării, pentru piese de schimb.

INFO RUSIA | Decese și mistere. Pista Muntenegru / Război și cu filosofii / Arta și curatorii în uniformă / Alo! Alo! / Otrăvirea activismului de mediu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here