INFO RUSIA | Cruzime față de copiii cu autism / Coca-Cola și viitorul său în Rusia / „Eliberatorul” rus ucide o dată la două zile / Și „patrioți”, și cu pretenții / Ceva nu merge bine / În comerțul cu China, ceva scârțâie

Sursa: Kommersant
  • În primăvara anului 2024, Societatea Rusă a Psihiatrilor a propus noi ghiduri clinice pentru tratamentul autismului pediatric. Dacă modificările vor fi adoptate, începând cu 2025 toți medicii ruși vor fi obligați să prescrie haloperidol copiilor diagnosticați cu autism. Medicamentul este ineficient ca tratament și are multe efecte secundare, avertizează experții. Este de așteptat ca, odată cu introducerea noului sistem, autismul să fie diagnosticat și mai rar în Rusia, țară în care este deja diagnosticat de zeci de ori mai rar decât în ​​Statele Unite. Totodată, copiii cu autism vor fi privați de șansele de adaptare socială. Atât tutorele, cât și părinții copiilor cu autism se tem că noua inițiativă va avea ca rezultat excluderea din societate a copiilor cu nevoi speciale, scrie The Insider.

  • Compania Coca-Cola, a cărei activitate în Rusia a încetat după izbucnirea războiului, a depus trei cereri de înregistrare a mărcilor în Federația Rusă – Coca-Cola, Sprite și Fanta, scrie Vedomosti, care citează în acest sens baza de date a Serviciului Federal de Proprietate Intelectuala (Rospatent). Potrivit sursei citate, cererile au fost depuse în aprilie. Conform legislației ruse, mărcile comerciale pot fi anulate dacă nu sunt utilizate în termen de trei ani pe teritoriul țării. Ținând cont de faptul că mărcile Coca-Cola, Sprite și Fanta au fost retrase de pe piață în 2022, protecția lor legală ar putea înceta la începutul anului 2025, a declarat Alina Akinshina, CEO Online Patent. Aceasta a sugerat că Coca-Cola ar fi depus la Rospatent cererile respective pentru a preveni pierderea drepturilor asupra mărcilor sale cheie. Alți experți în domeniul dreptului brevetelor, intervievați de Vedomosti, nu exclud ca demersul să indice intenția Coca-Cola de a reveni în viitor pe piața rusă.

  • În medie, în teritoriile ocupate armata rusă comite o crimă la fiecare două-trei zile. Printre victime se numără atât camarazi, cât și civili, dezvăluie Novaia Gazeta Europa. Potrivit calculelor doar în 2023 pe rolul instanțelor au ajuns 190 de spețe privind infracțiuni cu violență comise de către militarii ruși pe teritoriul „republicilor populare” Lugansk și Donețk, în regiunile Herson și Zaporojie. Peste 70% sunt crime. În practică, însă, ar putea vorba de mult mai multe asemenea cazuri.

  • Numărul celor nemulțumiți de produsele noilor branduri a crescut. Consumatorii s-au adaptat complet la dispariția brandurilor străine din Rusia, dar a crescut proporția celor care remarcă faptul că înlocuitorii au o calitate mai slabă — de la 44% în toamna anului 2023, la 60% în luna mai 2024, conform unui studiu realizat de compania B1, citat de Kommersant. Ca urmare, observă analiștii, cumpărătorii nu mai sunt dispuși să achiziționeze regulat mărcile proprii ale rețelelor. Retailerii încă nu simt o scădere a cererii pentru astfel de produse, adăugând că proprietarii noilor mărci pentru piața rusă aproape nu investesc în promovarea produselor lor.

  • De mai bine de jumătate de an au fost observate dificultăți în tranzacțiile cu China — principalul partener comercial al Rusiei – deși firmele rusești fac toto posibilul să ocolească sancțiunile, recurgând la criptomonede, la bănci din țări terțe și chiar la barter. Din cauza riscurilor căderii su sancțiuni secundare, băncile refuză să transfere bani, iar importatorii nu pot aduce mărfuri în țară. Vladimir Putin a ridicat această problemă în discuțiile purtate cu Xi Jinping, în timpul vizitei celui dintâi la Beijing. Totodată, Banca Centrală a Rusiei a recunoscut că problemele afectează deja cursul rublei, notează Meduza, într-un material care analizează modul în care este afectată economia rusă, dar și cum încearcă mediul de afaceri să ocolească restricțiile comerciale.

În ciuda sancțiunilor, familia lui Putin își cumpără în continuare din Occident iahturile și piesele de schimb pentru avioanele private

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here