INFO RUSIA | Șederea în Kazahstan, tunsă / Fetele lui Putin, cazate de SVR / Mașini verzi pe pereți / Record rusesc în Turcia / Unde merge aurul

  • Autoritățile din Kazahstan au schimbat regulile de ședere a străinilor pe teritoriul lor. Acum cetățenii Uniunii Economice Eurasiatice, din care face parte și Rusia, pot rămâne în Kazahstan doar 90 de zile „la fiecare interval de 180 de zile”, notează Kommersant. Nu mai există posibilitatea de a reseta perioada de trei luni pur și simplu plecând pentru scurt timp în Uzbekistan sau Kârgâzstan. Modificările afectează direct zeci de mii de ruși care s-au stabilit în Kazahstan în 2022. După decretarea mobilizării parțiale, 146.000 de ruși au rămas în Kazahstan. Dintre aceştia, 36.000 au primit permise de şedere temporară, fiind interesați de reunirea familiei, găsirea unui loc de muncă, derularea unei afaceri, continuarea studiilor.

  • KGB-ul din Moscova avea sute de apartamente conspirative, folosite pentru supraveghere și țineau întâlniri secrete. Se numeau „cuci” și figurau pe numele unor persoane inexistente sau al unor întreprinderi de stat. După desființarea KGB-ului, cei mai mulți „cuci” au fost preluați de FSB și FSO (serviciul de protecție și pază), iar restul au mers la serviciul de informații externe, SVR. Potrivit The Insider, în apartamentele secrete ale SVR au locuit fiicele lui Putin, Maria Tihanova și Ekaterina Voronțova, dar și spionii ruși din lotul Ana Chapman, expulzați din Statele Unite, sau studenții academiei SVR, care sunt pregătiți pentru misiuni de ilegali în străinătate.

  • Vânzările de automobile noi se vor ridica, în 2023, la 960.000 de unități, dintre care 470.000 vor fi producție locală, se arată în noua strategie guvernamentală de dezvoltare a industriei auto până în 2035, consultată de Vedomosti. Documentul a fost adoptat la 28 decembrie 2022. În 2022, din cauza războiului din Ucraina, în Rusia vânzările de autoturisme noi au scăzut cu 59%. Potrivit datelor Avtostat, au fost vândute 626.300 de vehicule. Comparativ, strategia presupune în 2023 o creștere cu 53% a acestui segment de piață. Ceea ce, remarcă Vedomosti, depășește varianta optimistă a prognozei Avtostat, care preconiza o creștere cu 25% a vânzărilor, la 780.000 de mașini. În scenariul de bază, analiștii agenției văd o posibilă creștere de 4% a pieței (650.000 de unități), iar în scenariul negativ, o scădere de 12% (550.000).

  • În 2022, rușii au devenit cei mai mari cumpărători de locuințe din Turcia, în rândul străinilor, scrie RBC.ru. Sursa citată mai notează că într-un an, cetățenii ruși au cumpărat acolo mai multe case și apartamente decât în ​​ultimii șase ani la un loc: 16.300 față de 16.200. Sau: de trei ori mai mult decât în ​​2021. De semnalat și că în 2022 a fost pentru prima dată când rușii au ocupat primul loc în rândul străinilor cumpărători de locuințe din Turcia, reprezentat 24% din tranzacții. În 2021, cota fusese de doar 9%.

  • Industria minieră a aurului, din Rusia, a înregistrat o ușoară creștere a producției la sfârșitul lui 2022, notează Kommersant, citând o analiză Kept. Astfel, refuzul țărilor occidentale de a mai importa aur rusesc a dus la o reducere semnificativă (6,7%) a producției, în prima jumătate a anului trecut. Ulterior, dinamica a devenit din nou pozitivă, ceea ce a făcut ca pe intervalul ianuarie-noiembrie producția să înregistreze  creștere de 1,8% de la an la an. Chiar și așa, ieșirea de pe piețele tradiționale a crescut costurile companiilor rusești, iar atragerea clienților din Asia a implicat discount-uri în condițiile în care piața globală era deja afectată de scăderi de preț. Potrivit Kommersant, în mod tradițional, 80% din aurul produs în Rusia era exportat în Marea Britanie prin London Precious Metals Market Association, însă din primăvara lui 2022 acest canal s-a înfundat. Apoi, Marea Britanie, SUA, Japonia, Canada, Elveția și UE au interzis importul de aur rusesc. În aceste condiții, companiile din Rusia au fost nevoite să înceapă reorientarea exporturilor. Analiza Kept arată că în martie au crescut exporturile spre Turcia, iar în mai-iunie au urmat aceeași tendință livrările către China, Hong Kong, Thailanda și India. Totodată, Kept notează că producătorii ruși păstrează posibilitatea livrărilor către țări neprietenoase din cauza rafinării aurului la întreprinderile din Kazahstan sau Emiratele Arabe Unite, care au statutul de bună livrare. În 2023 una dintre marile provocări va fi legată de „baletul” rublă-dolar. Exploatarea aurului va fi stabilă, spune Serghei Kașuba, liderul Uniunii Producătorilor de Aur, dar cursul de schimb ar trebui să fie în jur de 70-75 de ruble pentru un dolar.

INFO RUSIA | Canibal Air / Noua cursă a înarmării / Apel pentru Navalnîi / Lesă pentru oficiali / Căderea unei burse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here