VIDEO | Ministrul de Interne al Ucrainei și doi oficiali de top au murit. Elicopterul s-a prăbușit în drum spre un „punct fierbinte”

Şaisprezece persoane, între care ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski, şi-au pierdut viaţa după ce un elicopter s-a prăbuşit, miercuri dimineaţa. Aparatul a căzut în apropierea unei grădiniţe şi a altor clădiri rezidenţiale din Brovari, localitate situată în regiunea Kiev.

În declaraţii făcute la locul accidentului, poliţia a cerut celor care au fost martori la tragedie să vină şi să relateze ceea ce au văzut.

„Toţi cetăţenii care deţin informaţiile necesare sunt rugaţi să contacteze organele de poliţie. Fiecare detaliu contează”, a scris pe Telegram consilierul guvernamental Anton Geraşcenko.

Brovari se află la est de capitala Ucrainei, Kiev, şi este una dintre suburbiile acesteia, cu o populaţie de aproximativ 109.000 de locuitori.

Premierul Denis Şmihal a scris, la rândul său, pe Telegram că a fost înfiinţat imediat un grup special de investigaţie, descriind accidentul drept „o mare pierdere pentru echipa guvernamentală şi pentru întregul stat”.

„Sincerele mele condoleanţe familiilor tuturor victimelor”, a adăugat el.

Între timp, încep să curgă mesaje de condoleanţe de la lideri din întreaga lume.

Numărul morților în accidentul de elicopter a crescut la 18, potrivit șefului Administrației Militare Regionale de la Kiev, Oleksi Kuleba, citat de CNN.

Oficialul a adăugat că 29 de persoane sunt rănite, inclusiv 15 copii.

Elicopterul căzut este un model Eurocopter EC225 „Super Puma”, mai notează CNN.

Ceilalți doi oficiali de top decedați alături de Monastîrski (foto centru) sunt Evhen Ienin (foto dr.), prim-adjunct, și Iuri Lubkovici (foto stg.), secretar de stat însărcinat cu organizarea activității ministerului. Înainte de a se muta la Ministerul de Interne, Evhen Ienin a jucat un rol important în reprezentarea guvernului Ucrainei în străinătate, mai precizează BBC.

Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne care a murit în accident, a postat un clip video de locul accidentului. El a publicat, de asemenea, un omagiu adus oficialilor guvernamentali care au fost uciși în accident: „Prietenii mei, oameni de stat ai Ucrainei – ministrul afacerilor interne, Denis Monastîrski, Evgheni Ienin și Iuri Lubkovici au murit într-un accident de elicopter al Serviciului de Stat de Urgență în Brovari. Toți cei aflați la bordul elicopterului au murit. Toți cei care se aflau la bordul elicopterului erau patrioți ai Ucrainei, fiecare a apărat și întărit Ucraina. Ne vom aminti mereu de voi. Familiile voastre vor fi mereu sub protecția prietenilor și a statului. Veșnică amintire pentru voi, prieteni”.

În elicopter se mai aflau, pe lângă ministrul Denis Monastîrski, alte opt persoane, notează BBC.

Potrivit sursei citate, ministrul de Interne, în vârstă de 42 de ani, era un membru proeminent al cabinetului președintelui Volodimir Zelenski și a jucat un rol esențial în informarea publicului cu privire la victimele cauzate de loviturile rusești cu rachete de când Ucraina a fost invadată, în februarie 2022.

Șeful poliției naționale, Ihor Klimenko, a scris, pe Facebook, că elicopterul aparține serviciului de stat de urgență al Ucrainei.

Monastîrski este cel mai înalt demnitar ucrainean care a decedat, de la declanșarea războiului, deși, precizează BBC, nu există niciun indiciu că prăbușirea ar fi fost altceva decât un accident.

Operaţiunile de salvare la blocul din Dnipro s-au încheiat. Ultimul bilanţ al victimelor: 44 de morţi şi 20 de dispăruţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here