INFO RUSIA | Vestea despre palatul lui Putin a închis un parc natural / Răscruce pentru cazaci / Rogozin, la apus / Se caută un milion de specialiști / Bariere în afaceri

  • La sfârșitul lunii februarie, Proekt a publicat o investigație despre imobilele de lux ale lui Vladimir Putin și Alinei Kabaeva (cu are președintele rus ar avea și copii) de pe malul Valdaiului. Casa lui Kabaeva este situată pe un teren deținut de un prieten al lui Putin, omul de afaceri Iuri Kovalciuk, la 800 de metri de casa construită la începutul anilor 2000 pentru Putin însuși, și alături de reședința oficială a președintelui rus, „Cina”. Da, informează acum Meduza, la trei zile după publicarea articolului, brusc partea de lac pe malul căruia se află palatele, a devenit „zonă naturală special protejată”. Acum, jumătate din Valdai este complet închis bărcilor și turiștilor. Versiunea oficială invocă drept cauză condițiile proaste de mediu.

  • În urmă cu 30 de ani, în martie 1993, la Rostov-pe-Don a existat o a doua tentativă de a crea, în Rusia, o republică independentă cazacă. Prima încercare, cea din 1920, a eșuat, fiind totodată urmată de mai mulți de „decazacizare”. În secolul XXI, ajunși la o altă răscruce istorică cu imperiul, cazacii au început din nou să vorbească despre perspectivele creării „Republicii Cazacilor”, scrie Novaia Gazeta.Europa. În acest context, publicația explorează cine sunt, ce fac, unde locuiesc cazacii ruși moderni, pe care autoritățile ruse, în funcție de situație, îi prezintă fie drept pseudo-gardieni, fie drept o amenințare la adresa integrității țării.

  • Novaia Gazeta.Europa se apleacă și asupra destinului unui politician de top care nu rareori a jucat rol de bufon al dictatorului: Dmitri Rogozin (foto). Potrivit publicației, Rogozin a vrut de tânăr să intre în serviciile de informații, a îmbrăcat și haina naționalismului, și-a tranzacționat capitalul politic și a luptat cu NATO, înainte ca asta să devină mainstream. Provenit din rândul elitei moscovite apropiate de structurile militare, bine educat, cunoscător al normelor politicii făcute la nivel public, Dmitri Rogozin, ajuns la 55 de ani, a fost nevoit să arunce un teckel în acvariu pentru a dovedi că se poate respira și fără aer. După o suită de compromisuri, fostul deputat și șef de corporație de stat (Roscosmos), s-a trezit în războiul din Ucraina. Acolo unde, din obișnuință, continuă să marcheze puncte politice, unduindu-și coloana vertebrală. Dar totul de vine mai rău. Jurnalista Elena Romanova povestește, în Novaia Gazeta.Europa, cât de promițător a început, cât de dificil a evoluat și cât de neglorios se termină cariera fostului șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin.

  • Până în 2030, Rusia va avea nevoie de aproximativ un milion de specialiști în dezvoltarea, producția și operarea vehiculelor aeriene civile fără pilot (UAV), scrie Vedomosti, citând un reprezentant al Ministerului Industriei si Comerțului. Acum, gradul de acoperire este de „aproximativ 10% din nevoile” anticipate până în 2030, adică aproximativ 100.000 de persoane, a adăugat oficialul.

  • Fiecare al cincilea om de afaceri rus se plânge de corupție, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Stolîpin pentru creștere economică. Printre obstacolele aflate în calea afacerilor, au fost enumerate corupția, pretențiile nerezonabile, birocrația și preponderența hotărârilor judecătorești favorabile statului, notează RBC.ru, citând datele din studiul menționat. Sondajul a fost efectuat între 22 februarie și 3 martie,pe un eșantion de 1.500 de proprietari și manageri de firme din 85 de regiuni. Majoritatea respondenților provin din întreprinderi mici (54% – micro, 32% – mici afaceri).

INFO RUSIA | Războinici de coada vacii. Ce dezvăluiri fac militarii ruși / Limba rusă… fără gust / Loc de joacă, dar și tanc / Ce avioane zboară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here