Inginerul petrolist Valentin-Laurenţiu Puşcaşu, răpit în 2018 în Libia, a fost eliberat

Compania naţională libiană de petrol (NOC) a anunţat luni eliberarea românului Valentin-Laurenţiu Puşcaşu şi a unui alt angajat, ambii răpiţi în iulie 2018 pe un câmp petrolier din sudul ţării, informează Agerpres, care citează AFP.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său, NOC salută „eliberarea lui Ashraf Msallam şi a lui Valentin-Laurenţiu Puşcaşu”, fără a furniza detalii despre împrejurările în care au avut loc răpirea şi eliberarea celor doi angajaţi.

Cei doi ingineri, împreună cu alţi doi libieni, au fost răpiţi pe 14 iulie 2018 de către o grupare armată necunoscută pe câmpul petrolier al-Sharara din regiunea Ubari, situat la aproximativ 900 km sud de Tripoli. Doi libieni au fost eliberaţi la scurt timp după aceea.

„Sunt foarte fericit să văd că aceşti oameni sunt de acum în siguranţă şi că s-a încheiat captivitatea lor. Siguranţa angajaţilor şi a muncitorilor este o prioritate (…)” a declarat patronul NOC, Mustafa Sanalla.

De la căderea regimului Gaddafi în 2011, Libia s-a scufundat în haos, iar muncitorii străini şi reprezentanţele diplomatice au fost în mod regulat ţinta atacurilor şi răpirilor din partea miliţiilor sau grupărilor jihadiste. Structurile petroliere nu au fost scutite nici ele de riscuri, constituind deseori ţinta atacurilor din partea grupărilor armate rivale.

Conform informaţiilor furnizate de site-ul specialelibia.it, Puşcaşu şi Msallam au fost eliberaţi în cursul nopţii trecute, după care s-au îndreptat spre Benghazi, însoţiţi de membri ai Armatei Naţionale Libiene, care a urmărit operaţiunea. După mai bine de un an de la dispariţie, cei doi au apărut într-o înregistrare video, realizată imediat după eliberarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here