Injecție franco-germano-americană de blindate, în Ucraina. Impactul pe front și pasul mic rămas până la primele tancuri occidentale

<< Acum trei săptămâni, cel mai înalt comandant militar al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, și-a prezentat lista de dorințe pentru echipamentul militar necesar pentru a respinge eventuala ofensivă a Rusiei. „Știu că pot învinge acest inamic. Dar am nevoie de resurse. Am nevoie de 300 de tancuri, 600-700 IFV, 500 de obuziere”. Într-o oarecare măsură, pledoaria sa a fost ascultată în capitalele occidentale. Într-o serie de anunțuri, America, Franța și Germania au promis că vor trimite vehicule de luptă ale infanteriei (IFV) >>, notează The Economist.

<< Ucraina va trebui să aștepte tancurile de luptă principale occidentale. Dar vehiculele blindate promise reprezintă un pas către acest obiectiv și, odată ajunse, ar trebui să facă mult pentru a spori puterea de luptă a Ucrainei. Numerele și modelele precise ale ifv-urilor nu au fost încă dezvăluite. America promite „zeci” de Bradley (foto sus), parte a unui nou pachet de ajutor militar în valoare de aproape 3 miliarde de dolari – inclusiv Humvee, vehicule rezistente la mine și o cantitate mare de rachete și alte muniții – anunțat pe 6 ianuarie. Relatări germane spuneau că ar putea fi trimise 40 de vehicule Marder (foto stg. jos). Franța este probabil să furnizeze un număr similar de AMX-10RC (foto dr. jos).

Amploarea și coordonarea anunțurilor sugerează un mare efort occidental de a întări forțele blindate ucrainene înaintea posibilelor ofensive de iarnă. În mod neobișnuit, Franța, adesea criticată de tergiversare în chestiunea furnizării de ajutor militar către Ucraina, a fost cea care s-a mișcat prima. După ce a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Emmanuel Macron a anunțat, în 4 ianuarie, trimiterea de „tancuri ușoare” – vehiculele AMX-10RC de fabricație franceză – ca parte a eforturilor Franței de „amplificare a ajutorului militar Ucrainei”. Domnul Zelenski a postat pe Twitter ca răspuns: „Leadership-ul dumneavoastră ne aduce victoria mai aproape”.

O zi mai târziu, în urma unei convorbiri telefonice între președintele Joe Biden și cancelarul Olaf Scholz, America și Germania au spus că vor urma exemplul, trimițând vehiculele de luptă Bradley și Marder. Germania ar contribui, de asemenea, cu o baterie de rachete antiaeriene Patriot pentru a o completa pe cea trimisă de America, pentru a ajuta Ucraina să reziste unui atac de rachete și drone rusești care vizează în special infrastructura sa energetică.

Nu este clar dacă anunțul timpuriu al lui Macron a forțat mâna unui domn Scholz nedornic, al cărui Partid Social Democrat (SPD) este reticent să înarmeze Ucraina în mod corespunzător, sau dacă a fost ceva coregrafiat pentru a ușura angoasa germană. La Berlin, mulți sugerează prima variantă. Oficialii americani fac aluzie la cea din urmă, menționând că la un moment dat cei trei lideri plănuiseră să facă un anunț comun.

IFV-urile ocupă intervalul dintre tancurile de luptă principale și vehiculele blindate de transport de trupe. Ele oferă protecție blindată echipajelor și infanteriei și poartă arme substanțiale. Se pot ocupa de multe tancuri rusești, în special de modelele mai vechi. Ca atare, ar trebui să întărească considerabil capacitatea Ucrainei de a manevra pe câmpul de luptă. Analiștii occidentali consideră că ar putea ajuta Ucraina să pătrundă în liniile rusești, bazându-se pe succesele de anul trecut în respingerea forțelor invadatoare din zonele Kiev, Harkov și Herson.

Modelul francez AMX-10RC, modelul american Bradley și modelul german Marder sunt bestii oarecum diferite. Vehiculul francez are roți și este relativ rapid pe drumuri și teren dur, dar are un blindaj relativ subțire. Bradley și Marder sunt mai grele, au șenile, sunt mai greu de întreținut, dar mai bune pentru a opera pe terenul mlaștinos al Ucrainei, care încă nu a înghețat peste tot. Toate au o putere de foc impresionantă, care ar putea fi un supliciu pentru blindajul rusesc.

Marder este cu aproximativ un deceniu mai vechi decât celelalte două modele, dar a fost zeci de ani un cal de bătaie pentru Bundeswehr. AMX-10RC, în prezent eliminat treptat din armata franceză, este echipat cu un tun mare de 105 mm care a fost proiectat pentru a combate tancurile sovietice din anii 1980 (uneori este numit „distrugător de tancuri”). Bradley are un tun mai mic, de 25 mm, dar s-a dovedit extrem de eficient împotriva tancurilor T-72 de fabricație sovietică, în primul război din Golf din 1991. Cele mai noi au vizor termic – un mare avantaj împotriva unităților ruse care s-au ferit de luptele nocturne – și sisteme de control al focului care sunt practic identice cu cele de pe M1A2 Abrams, întâiul tanc al Americii. Bradley poate trage cartușe de sabot care ar distruge chiar și cele mai moderne tancuri ale Rusiei, dacă lovesc pe flancuri sau în spate, de la aproximativ 2,5 km distanță, potrivit unui ofițer american cu experiență în comanda vehiculului. La fel de important este faptul că tunul e stabilizat, astfel încât, spre deosebire de AMX-10RC, poate trage cu precizie în timpul mișcării.

Dacă vor fi trimise destule vehicule Bradley, consideră ofițerul, „într-adevăr ar putea schimba jocul, poate mai mult decât dacă ar primi Abrams. Ar oferi infanteriei mecanizate ucrainene o putere de foc mult, mult mai mare decât are acum”. Un alt fost ofițer subliniază importanța folosirii IFV-urilor împreună cu tancurile (de preferință cele occidentale), infanteriei ușoare și alte unități pentru, a le maximiza incursiunea. În mod grăitor, armata americană plănuiește să antreneze batalioane ucrainene în astfel de operațiuni cu arme combinate.

Acestea fiind spuse, operarea a trei modele de vehicule de luptă, fiecare cu arme diferite, va agrava bătăile de cap ale Ucrainei privind logistica și întreținerea, deoarece gestionează un arsenal variat din întreaga alianță NATO și nu numai. Mai mult, Ucraina va trebui să găsească modalități prin care IFV-urile să comunice eficient între ele și cu unitățile însoțitoare.

Fapt la fel de important precum puterea militară pe care o aduc este acela că vehiculele de luptă semnalează hotărârea occidentală de a continua să ajute Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”, potrivit cuvintelor domnilor Biden și Scholz, și de a continua să sporească angajamentul militar. De asemenea, angajamentul sugerează că Germania și-a depășit unele dintre reținerile cu privire la escaladarea cu Rusia, chiar și în fața amenințărilor și lingușelilor lui Vladimir Putin – cea mai recentă dintre acestea fiind de a ordona o încetare scurtă a focului, de Crăciunul ortodox.

Robert Habeck, ministrul german al economiei și adjunct al cancelarului, din Partidul Verzilor, a lăudat „decizia bună”. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, un politician liberal combativ care a cerut de luni bune aprovizionarea Ucrainei cu Marder, a declarat: „Decizia a venit foarte târziu, dar nu prea târziu”.

O mare întrebare este dacă IFV-urile vor pregăti drumul pentru livrarea tancurilor occidentale, pe care Ucraina le cere. Asta nu este deloc de neconceput. Aliații est-europeni au furnizat deja tancuri recondiționate din epoca sovietică. În ultimele zece luni de luptă, în fața atrocităților rusești și a impresionantei determinări de luptă ucrainene, Occidentul a abandonat un tabu după altul în ceea ce privește armamentul pe care este pregătit să îl furnizeze. Vara trecută, America a început să livreze celebrul sistem de rachete Himars, cu mare efect; luna trecută a venit anunțul că va trimite o baterie de rachete antiaeriene Patriot.

Europa este plină de tancuri Leopard, de fabricație germană, ale căror motoare diesel sunt mai ușor de operat și întreținut decât turbinele Abrams. Dar Germania, de la care trebuie obținută permisiunea de reexportare, a refuzat până acum să permită cuiva trimiterea tancurilor în Ucraina, enervându-i pe mulți aliați și chiar pe partenerii de coaliție ai domnului Scholz.

Claudia Major, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, un think-tank din Berlin, pune rezistența SPD-ului pe seama unei combinații de factori, printre care scrupulele cu privire la militarism, teama de a subția propriile forțe ale Germaniei, alarma cu privire la escaladarea cu Rusia, o tradiție a menținerii legăturilor de prietenie cu Kremlinul și, nu în ultimul rând, a vinovăției pentru cel de-al doilea război mondial, când coloanele blindate naziste au devastat Rusia.

Ca și în cazul IFV-urilor, spune doamna Major, America se va dovedi factorul decisiv în trimiterea în teren a tancurilor Leopard. Cu toată vorba Germaniei despre conducerea Europei în domeniul apărării, „ai nevoie de Casa Albă pentru a debloca cancelaria”. >>

Cum s-au modificat liniile roșii ale europenilor. Cazul tancului ușor trimis de Franța în Ucraina, conceput special pentru a lupta cu rușii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here