„Instalatori” cu pașapoarte diplomatice rusești, prinși la Davos

sursa: needpix.com

Presa elvețiană a scris astăzi despre un potențial caz de spionaj rusesc la Davos, orașul care găzduiește Forumul Economic Mondial. Poliția elvețiană a prins doi bărbați care se dădeau instalatori ruși și care au petrecut vara la un hotel de lux din stațiunea montană. Autoritățile au devenit suspicioase că doi muncitori au petrecut un sejur atât de extins într-un loc atât de scump. Când au fost interogați, cei doi „instalatori” au arătat pașapoarte diplomatice rusești. Poliția nu i-a putut reține iar bărbații au plecat din Elveția.

Incidentul a avut loc în august 2019, dar informațiile s-au aflat abia acum, când Forumul este în desfășurare. Potrivit cotidianului Tages-Anzeiger din Zurich, citat de Financial Times, poliția și autoritățile federale elvețiene suspectează că cei doi sunt spioni ruși care se dădeau muncitori ca să instaleze fără să atragă atenția echipamente de supraveghere și de ascultare. Aparatura ar fi putut ajuta Kremlinul să tragă cu urechea la conversațiile private ale politicienilor, diplomaților și afaceriștilor care vin la Forumul Economic de la Davos, a notat Financial Times.

Poliția elvețiană a confirmat că a verificat doi cetățeni ruși la Davos care s-au recomandat cu pașapoarte diplomatice, dar că aceștia nu au fost identificați drept instalatori, a spus poliția pentru Reuters. Un purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei de la Berna a negat știrea publicației elvețiene, spunând că doi diplomați acreditați în altă țară au fost verificați și lăsați să plece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here