INTERVIU EXCLUSIV | Nicolae al României: „Nu mi-am dorit niciodată să-i răstorn și să mă impun ca Nr. 1“

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Asemenea bunicului său, Regele Mihai I, Nicolae al României crede că are un rol important de jucat în România, ca reprezentant al tinerei generații regale.

Deși fost dezmoștenit de familia regală, în 2015, în circumstanțe încă neclare, tânărul de 36 de ani spune că nu are nevoie de un titlu pentru a putea face lucrurile în care crede.

Nicolae este un ecologist convins și are în agendă un amplu program de alfabetizare. Printre pasiunile sale se numără și ciclismul. Este popular datorită abordării sale prietenoase și în același timp pragmatice.

Nu am nevoie de o funcție în familia regală și de un titlu pentru a face ceea ce vreau să fac în România și să aduc un beneficiu societății”, a declarat el într-un interviu exclusiv pentru Universul.net, marți, când regretatul Rege Mihai ar fi împlinit 100 de ani.

În unul dintre puținele interviuri pe care le-a dat, în care încearcă să facă lumină asupra unei dispute din familie, Nicolae al României, născut în Elveția, spune că s-a mutat în România și a început să joace un rol public în 2012.

Schimbare uriașă

La început a fost întâmpinat de familie cu brațele deschise, dar „după a 30-a mea aniversare, s-a petrecut o schimbare uriașă”.

Am încercat să mă implic în proiecte de care să beneficieze societatea… Poate am devenit prea popular, poate nu. A existat o inexplicabilă schimbare de atitudine”, ne-a declarat prin telefon ruda îndepărtată a Reginei Elisabeta a II-a.

El spune că mătușa lui, Principesa Margareta, i-a fost ca o mamă surogat în adolescență, când se străduia să se țină pe-o linie de plutire după divorțul părinților săi. Nicolae este fiul celei de-a doua fiice a lui Mihai, Prințesa Elena. „Și bunicii mei au avut un rol constant încă din prima zi, în special bunicul.”

Lucrurile s-au schimbat

(Margareta) a avut o atitudine pozitivă și foarte încurajatoare (când m-am întors). Am adoptat România și România m-a adoptat, mi-a spus ea… Apoi, peste noapte, lucrurile s-au schimbat.”

El spune că n-a mai avut un contact direct cu Principesa Margareta din 2015, când a fost dezmoștenit, fiind la acea dată al treilea în linia de succesiune la tron.

Familia sa l-a dat în judecată în 2017 pentru intrare forțată și presupusă agresiune asupra personalului după ce a încercat să-și ia rămas bun de la bunicul său, aflat pe moarte, în Elveția. A fost achitat de un tribunal elvețian pe 6 octombrie.

Întorsătura evenimentelor pictează un tablou sumbru. Românii l-au văzut pentru prima dată pe Nicolae, singurul nepot al lui Mihai, pe balconul unui hotel din București, în 1992, în timp ce mulțimile îl aplaudau pe regele căruia i se permisese în cele din urmă întoarcerea în țara din care fusese alungat în 1947, când comuniștii puseseră stăpânire pe România.

Murdărie

În perioada comunistă, rolul regelui a fost diminuat; și a fost mânjit și trecut pe lista neagră. Regele și tânărul său nepot păreau o gură de aer proaspăt într-o țară care ieșea încet de sub ruinele epocii ceauşiste.

Dar undeva lucrurile s-au înrăutățit. Poate din cauza temei succesiunii, deși România este republică, sau poate că la mijloc este vorba de averea familiei.

Ei căutau să controleze activele, aspectele financiare; a existat întotdeauna un pic de frecuș și asta datează din 1923”, vizând constituția de atunci, potrivit căreia el, ca membru de sex masculin, era moștenitor. Acest lucru s-a schimbat și Margareta a fost numită custode al coroanei.

Delicată și complicată”

Mi-aș dori ca atitudinea lor să fie mult mai deschisă și mult mai (orientată spre) unitate decât să încerce să despartă familia”, a spus el.

El descrie relația sa cu alți membri ai familiei ca fiind „delicată și complicată”. Se pare că a fost dezmoștenit după ce a recunoscut că are o fiică ilegitimă. S-a căsătorit în 2017 și are o fetiță cu soția sa.

Misiunea și opiniile mele nu s-au schimbat. Cred că am un rol de jucat și vreau să servesc țara în orice fel pot.”

Orice familie regală trebuie să folosească fiecare generație pentru a se moderniza și a merge mai departe și a fi conectată la societate. Și asta trebuie să se întâmple (și) în România.”

Reconciliere

Din păcate, nu există nicio opțiune de reconciliere” în acest moment. El nu exclude ca pe viitor să se rezolve lucrurile cu Margareta și soțul ei, Prințul Radu.

Sunt optimist, am timp la dispoziție. Am răbdare și tocmai de asta va fi nevoie.”

Deși „ușurat” că a fost achitat, regretă că nu i s-a permis să-și ia rămas bun de la bunicul său cu o lună înainte de-a muri în Elveția, la vârsta de 96 de ani.

(Verdictul) nu va schimba lucrurile. Nu pot să mă întorc în timp”, a spus el la telefon. „Nu am avut voie să-mi iau ultimul rămas bun.”

Scuipat denigrator”

Refuză să se lase atras în atmosfera neplăcută care a fost descrisă ca fiind un „scuipat denigrator”. „Familia este familie și nu-mi place să vorbesc negativ despre familie”, a declarat el.

Ar prefera să zăbovească cu mândrie asupra realizărilor bunicului său și să se inspire din acestea.

Crede că ultimul rege al României nu a avut parte de recunoașterea pe care o merită.

A avut o viață extraordinară. Era un simbol al unității… al valorilor și al virtuților. A fost un lider și a jucat un rol extrem de important în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”

Stalin

A ținut piept unor oameni groaznici, lui Hitler, Mussolini și Stalin, iar pentru cineva care n-avea o experiență uriașă ca rege, a fost ceva extraordinar. Avea curaj și încredere.”

Nu cred că România sau Europa au apreciat suficient acest lucru.”

A fost iubit ca om. Era o persoană modestă… Misiunea lui era să fie de folos societății românești.”

El insistă că, în ciuda popularității sale, nu a avut nici un plan de-a o îndepărta pe Margareta, custodele coroanei.

Simboluri pentru societate

Nu mi-am dorit niciodată să-i răstorn și să mă impun ca Nr.1… N-ar fi fost corect așa ceva. Important este să avem anumite valori și principii, iar ca oameni putem fi simboluri pentru societate”, a spus el.

Are un avertisment privind rolul familiei regale, care este încă respectată în România în ciuda disputei familiale.

Generația următoare

Margareta trebuie să fie conectată și implicată în societate, iar ei trebuie să evolueze și să se modernizeze, altfel vor dispărea”, a spus el. „Dacă ne uităm la Belgia, Marea Britanie, Olanda, Spania, aceste lucruri s-au întâmplat.”

Sunt aici. Reprezint generația următoare. Am timpul de partea mea. Misiunea mea continuă, indiferent dacă asta place anumitor oameni sau nu. Margareta trebuie să facă tot ce poate pentru a fi conectată la generația (tânără), pentru a se moderniza și a fi deschisă publicului.”

Cum scapă algoritmul Facebook de sub controlul propriilor săi creatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here